Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prenájom starších bytov v Bratislave stagnuje

Napísal Róbert Bosák, 01.09.2017

Po zverejnení štatistík hodnotiacich prenájom starších bratislavských bytov nebudú mať prenajímatelia veľa dôvodov na radosť. Záujem o prenájom dosahuje slabé čísla a ceny sa zvyšujú minimálne, čo do ďalšieho obdobia neveští nič dobré.

Zdroj: aktualne.cz 

Kým majitelia novostavieb v hlavnom meste zažívajú jedno z najlepších období za posledné roky, na sekundárnom trhu je situácia celkom iná. Štatistiky spoločnosti Bencont Investments, ktorá sa tradične venuje hodnoteniu aktuálneho stavu bratislavského bytového trhu, prinášajú prenajímateľom starších bytov trochu horšie správy.

Zdroj: kasten.cz

 

Priemerná cena prenájmu porástla len o 12€

 

672,05€, presne toľko dosahuje priemerná cena prenajímaných starších bytov v Bratislave. Jedná sa o údaj nameraný za druhý tohtoročný štvrťrok, v ktorom sa táto hodnota zvýšila len o 12€. Nebyť zarátania nákladov na energie do priemernej ceny, celková hodnota by bola ešte nižšia a sotva by dosiahla 600€.

 

Priemerná cena prenájmu za m2 dosahuje 11,24€, pričom dlhodobo sa pohybuje v rozmedzí od 11,20 do 11,40€.

Zdroj: myjava.sk


Prenajímajú sa hlavne 2-izbové byty

 

Dopyt po 2-izbových bytoch ovláda všetky segmenty bytového trhu v hlavnom meste. Darí sa im pri predaji aj prenájme bez ohľadu na to, či ide o novostavby alebo staršie objekty. Práve v prípade prenájmu starších bytov však dosahujú najvyšší podiel prevyšujúci 46%, aspoň tak to vyplýva zo skúmanej vzorky tisícky bytov.

 

Podiel jednotlivých prenajímaných bytov (z náhodnej vzorky 1000 bytov) :

1-izbové byty

24,3%

2-izbové byty

46,2%

3-izbové byty

23,1%

4-izbové byty

6,1%

Zdroj: duna-dc.cz


Je logické, že byty z druhej ruky dosahujú v štatistikách celkom iné čísla ako novostavby. Čo však stojí za zmienku, je hodnotenie sekundárneho trhu ako takého, ktorý sa v danom období neukázal vo veľmi dobrom svetle. Napriek tomu je vývoj hodnotený priaznivo a predpovede do konca roka sa spájajú s optimizmom.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : bencont.sk

Foto : duna-dc.cz, aktualne.cz, kasten.cz, myjava.sk