Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prenajímatelia, nezabudnite priznať príjmy z prenájmu nehnuteľnosti

Napísal Róbert Bosák, 18.03.2018

Marec je už každoročne obdobím, kedy nás čaká podávanie daňového priznania. Ak patríte k tým, ktorí prenajímajú nejakú nehnuteľnosť, okrem príjmov zo zamestnania alebo podnikania vás čaká aj priznanie zárobkov vyplývajúcich z prenájmu.

 

Príjmy z prenájmu nehnuteľnosti, podobne ako ostatné druhy príjmov, podliehajú každoročnej daňovej povinnosti. Majitelia prenajímaných bytov a rodinných domov tak musia do výpočtu dane z príjmu zahrnúť aj zárobky vyplývajúce z ich prenajímania, a to v súlade so zákonom o dani z príjmu.

Zdroj: www.ekonoom.sk


Komu vzniká daňová povinnosť – Ak sa dané nehnuteľnosti neprenajímajú v rámci živnosti, ale na základe bežnej nájomnej zmluvy, automaticky podliehajú dani z príjmov. Platí to pre všetkých prenajímateľov vystupujúcich ako fyzické osoby, ktoré prenájmom bytu alebo domu zarobili viac ako 500 € ročne.


Právo na 500 € oslobodenie od dane – Legislatíva dáva prenajímateľom možnosť uplatniť si oslobodenie od dane vo výške 500 €. Ak príjmy z prenájmu za dané zúčtovacie obdobie tento limit nepresiahnu, podľa zákona ich nie je nutné zaznamenávať v daňovom priznaní. Bonus sa môže v prípade bezpodielového spoluvlastníctva manželov zdvojnásobiť, pričom manželia si majú právo uplatniť spoločne dosiahnutý príjem z prenájmu v ľubovoľnom pomere.    


Akceptované daňové výdavky – Nie je to len 500 € oslobodenie, ktoré vám zníži základ dane. Prenajímatelia si môžu do daňového priznania zahrnúť aj preukázateľné výdavky, medzi ktoré však patria len náklady na dosiahnutie a udržanie príjmov z prenájmu. V praxi ide o poplatky za energie, odvoz smetí, osvetlenie spoločných priestorov a iné výdavky vynaložené na chod nehnuteľnosti. Uplatnenie konkrétnych výdavkov však závisí od toho, či sa daný objekt radí do obchodného majetku.


Výpočet základu dane a dane samotnej – Pri výpočte výšky dane je potrebné najprv vyrátať základ dane, ku ktorému sa dostaneme odrátaním preukázateľných výdavkov od celkových príjmov. Z takto dosiahnutého základu dane potom môžeme určiť 19 % daň z príjmov, ktorú budeme musieť uhradiť daňovému úradu. 


Odovzdanie daňového priznania – Tento rok sa konečný termín na podanie priznania posúva z 31. marca na 2. apríla. Dôvodom sú veľkonočné sviatky, ktoré vyšli na koniec marca, takže daňovníci majú o 2 dni viac. Nemení sa však miesto, kam je nutné daňové priznanie doručiť, a tým ostáva príslušný daňový úrad v meste, kde prenajímateľ žije, resp. pôsobí. 


Úhrada dane – Ak vám na základe výpočtu dane vznikli záväzky, ste povinní ich uhradiť do 2. apríla, teda do rovnakého termínu, aký je stanovený na odovzdanie daňového priznania. Po splnení tohto kroku budú všetky vaše daňové povinnosti ako prenajímateľa za dané účtovné obdobie splnené.

Zdroj: www.housing.com


Text: Róbert Bosák

Foto: www.eurokerdos.com, www.ekonoom.sk, www.housing.com