Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Prehľad tepelných zdrojov vhodných do bytoviek

Napísal Róbert Bosák, 15.06.2017

Napriek tomu, že momentálne si môžeme naplno užívať horúce letné dni, otázka výberu a kúpy tepelného zdroja je stále aktuálna. Obzvlášť, ak hľadáme vhodné zariadenie do bytového domu, kde sú nároky na produkciu tepla odlišné od rodinných domov.

 

Kúpu, inštaláciu alebo opravu tepelného zdroja sa odporúča vykonávať ešte pred začiatkom vykurovacej sezóny. Ideálnym obdobím je leto, kedy si mnohí majitelia zaobstarávajú nové vykurovacie zariadenia. Platí to aj v prípade vlastníkov bytov hľadajúcich ten najvhodnejší tepelný zdroj pre svoj bytový dom. Možností je niekoľko a nás zaujíma, ktorá z nich sa do vášho bytového domu hodí najviac.

 

Centrálne vykurovanie – Centrálne zásobovanie teplom u nás stále patrí k najvyužívanejším formám vykurovania bytových domov. Na prvý pohľad sa zdá ako výhodná, nakoľko pri jej zavádzaní majiteľom nevznikajú vysoké investičné náklady, no jej negatíva sa rýchlo odrazia na vyšších cenách a opakovaných problémoch s nedostatkom tepla v bytoch.

Zdroj: energie-portal.sk


Plynový kotol – Vybudovanie vlastnej kotolne využili stovky bytových domov a tento krok sa im (nielen) finančne vyplatil. S kvalitným kotlom s vysokým výkonom schopným pokryť nároky na zásobovanie teplom pre celú bytovku zaplatíte za spotrebu tepla zhruba o tretinu menej ako by ste zaplatili pri využívaní centrálneho vykurovania.

Zdroj: bbheating.sk

 

Elektrický kotol – Obdobou plynových kotlov sú tie elektrické, ktorých predajné ceny síce nepatria k tým najnižším, no vyššia investícia sa už o pár rokov vráti na úhradách za dodávky tepla. Spomenúť musíme aj lepšiu bezpečnosť, nakoľko kolízia elektrických zariadení je pri správnom zaobchádzaní menej pravdepodobná ako v prípade tých plynových.

Zdroj: modrastrecha.sk

 

Tepelné čerpadlo – V poslednom čase sa čoraz viac bytových domov zameriava na inštaláciu tepelného čerpadla. Na trhu nájdeme niekoľko efektívnych zariadení s výkonom do 15 až 20 kW, ktoré dokážu produkovať teplo v úspornom režime aj pri nízkych teplotách, napríklad do -15 stupňov. Horšie to je so životnosťou čerpadiel, ktorá sa len málokedy vyrovná plynovým a elektrickým kotlom.

Zdroj: tepelna-cerpadla-acond.cz

 

Výber správneho tepelného zdroja bude pri vykurovaní bytovky zohrávať kľúčovú úlohu. Na konečných nákladoch za teplo sa však nepodpíše len jeho schopnosť znižovať spotrebu tepla, ale takisto kvalitatívny stav, výkon a životnosť. Aj preto by si spoločenstvá vlastníkov mali dobre zvážiť, do čoho investujú a ktoré vykurovacie zariadenie sa ich potrebám hodí najviac.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : romed.cz, energie-portal.sk, bbheating.sk, tepelna-cerpadla-acond.cz