Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Predaj nových bytov v Brne dosiahol 5-ročné maximum

Napísal Róbert Bosák, 09.08.2021

Bytový trh v Brne zažíva jedno z najlepších období za posledné roky. Dlhodobo sa darí najmä novostavbám, o ktoré je v posledných mesiacoch zvýšený záujem. Potvrdzujú to aj najnovšie štatistiky mapujúce vývoj predaja nových bytov v moravskej metropole.

 

Rastúci predaj po nových bytoch v Brne nie je žiadnou novinkou. Dlhodobý trend pretrvával aj v 2. tohtoročnom štvrťroku. V danom období od apríla do júna dokonca zaznamenal jeden z najlepších výsledkov za niekoľko rokov. Podľa údajov spoločnosti Trikaya, ktorá dlhodobo monitoruje vývoj predaja na bytovom trhu v moravskej metropole, bol daný kvartál najlepší od roku 2016.

Zdroj: wikipedia.org – Norbert Aepli 


Vyše 500 predaných bytov v novostavbách

 

Napriek nárastu predaja v predošlých štvrťrokoch sa počtu predaných bytov v novostavbách  ani raz nepodarilo prekonať hranicu 500. Naposledy sa tak stalo v 2. štvrťroku 2016, kedy sa ich predalo až 559. Odvtedy sa tieto počty pohybovali na úrovni 200 až 300 predaných bytov za kvartál, v niektorých štvrťrokoch ich bolo dokonca len niečo vyše stovky. Práve 2. kvartál 2021 priniesol po dlhom čase ďalší vysoký výsledok.  Počet predaných bytov v novostavbách sa v ňom vyšplhal na 503

 

Dopyt nezbrzdil ani rast cien nových bytov

 

Dosiahnuť 5-ročné maximum v počte predaných nových bytov sa podarilo napriek ďalšiemu zvýšeniu cien týchto nehnuteľností. Priemerná cena nových bytov v Brne sa v 2. tohtoročnom štvrťroku vyšplhala už na 113 000 Kč za m², čo je o 30 % viac ako v rovnakom období pred rokom. K zvýšeniu priemernej ceny prispelo zdražovanie všetkých typov bytov od garsónok a 1-izbových nehnuteľností až po najväčšie 5-izbové byty.

Zdroj: ČTK – Miroslav Chaloupka 


Vysoký záujem o nové byty v Brne by mal pretrvať aj v nadchádzajúcich mesiacoch. Za jeho nárastom je hlavne postupné zvyšovanie úrokov na hypotekárnom trhu spojené s rastom cien nehnuteľností. Kupujúci sa v snahe získať čo najvýhodnejšiu hypotéku ponáhľajú s kúpou, čo automaticky zvyšuje čísla predaja bytov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ctk.cz

Zdroj foto: wikipedia.org – Norbert Aepli, ČTK – Miroslav Chaloupka