Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pred Notre-Dame vyrastie dočasný pavilón pre návštevníkov katedrály

Napísal Róbert Bosák, 01.08.2019

Aprílový požiar v Notre-Dame šokoval celý svet. Hasiči síce vzácnu pamiatku uchránili pred najhorším, no jej renovácia nejaký čas potrvá. Čakanie však návštevníkom skráti multifunkčný dočasný pavilón, ktorý vyrastie hneď pred katedrálou.

Zdroj: Wandrille de Préville 


Dôsledky spomínaného požiaru pociťujú turisti, veriaci aj fanúšikovia umenia. Notre-Dame ako jedno z centier kultúrneho a duchovného života vo Francúzsku má totiž zatvorené brány a v najbližšom období sa na tom nič meniť nebude. Paríž však chce počas trvania renovácie dopriať verejnosti aspoň malú náhradu vo forme dočasného pavilónu.

Zdroj: Brick Visual 


Jednoduchý pavilón ako dočasná náhrada

 

Priestranný, jednoduchý a cenovo nenáročný, aj taký bude pavilón, ktorému sa ujde pocta stáť pred slávnou francúzskou pamiatkou. Na mieste, kde by chceli byť postavené stovky ďalších budov, sa však zdrží len do opätovného otvorenia Notre-Dame. Účelom jeho realizácie je totiž vytvoriť návštevníkom prichádzajúcim k jednému zo symbolov Francúzska náhradný verejný priestor.

Zdroj: Brick Visual 


Modlitebňa, trhovisko aj koncertná sála

 

Aj keď v Notre-Dame sa organizovali rôzne kultúrne podujatia, pamiatka v prvom rade slúži ako katedrála. Požiar tak na nejaký čas pripravil miestnych veriacich o miesto, kde sa chodili modliť. Aj preto sa má pavilón v rámci hľadania dočasnej náhrady využívať ako modlitebňa, prípadne ako koncertná sála. Jeho súčasťou však má byť aj menšie trhovisko s kaviarničkou, ktoré poslúži na nákupy či krátke posedenie.

Zdroj: Brick Visual 


Jednoduchý dizajn, netradičný materiál 

 

Nakoľko pavilón bude na svojom mieste len pár mesiacov, autori jeho návrhu z londýnskeho ateliéru Gensler prišli s jednoduchým konceptom, ktorý si pýta minimálne náklady. Objekt sa postaví z uhoľnatého dreva, ktoré je nielen cenovo dostupné, vyznačuje sa aj celkom dobrou protipožiarnou odolnosťou. Jeho problémom je však horšia tvarovateľnosť, kvôli ktorej bude dizajn stavby pozostávať iba z obyčajného tvaru, v tomto prípade z monotónneho kvádra.

Zdroj: Brick Visual 


Výstavba nového pavilónu nepotrvá dlho. Stavebné práce by mohli byť hotové za niekoľko dní, takže návštevníci Notre-Dame budú môcť tráviť čas v tomto alternatívnom zariadení už čoskoro. Osud projektu je však vopred spečatený. Po ukončení obnovy katedrály sa pavilón rozoberie a spred Notre-Dame natrvalo vysťahuje.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: Wandrille de Préville, Brick Visual