Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pred 5 rokmi bola v Hamburgu otvorená Labská filharmónia

Napísal Róbert Bosák, 11.01.2022

11. január 2017, Hamburg, Nemecko. Po niekoľkoročnej realizácii sa v štvrti HafenCity slávnostne otvára Labská filharmónia. Tá je už 5 rokov jednou z najkrajších budov, aké boli v Nemecku v priebehu predošlých 2 dekád postavené.

Elbphilharmonie, Zdroj: Ties Raetzke

 

Projekt z dielne švajčiarskeho ateliéru Herzog & de Meuron vzbudil obrovské očakávania už po predstavení prvých vizualizácií. Elphi, ako domáci nazývajú Elbphilharmonie, nadobudla prvé reálne kontúry v roku 2007, kedy odštartovala jej realizácia. Tá mala trvať do roku 2010, no pôvodný cieľ sa naplniť nepodarilo. Opakované právne spory predĺžili výstavbu až do roku 2016, kedy bola Labská filharmónia konečne hotová a 11. januára 2017 za účasti čelných predstaviteľov Nemecka slávnostne otvorená.

Elbphilharmonie, Zdroj: pixabay.com

 

Presklená nadstavba so strechou za milióny

 

Účasť v pomyselnom rebríčku najkrajších európskych stavieb postavených v posledných 10-20 rokoch vyžadovala viac ako len jedinečný dizajn. Vedeli to aj švajčiarski architekti, ktorí prišli s konceptom elegantnej nadstavby postavenej na staršej tehlovej budove. Tá slúžila ako prístavný sklad, ktorý sa vďaka vyhláseniu za pamiatkovo chránený objekt podarilo zachovať. Na tehlovom „podklade“ vyrástla presklená nadstavba so strechou v tvare vlniacej sa hladiny Severného mora. Len samotná strecha, ktorej najvyšší bod dosahuje výšku 110 metrov, stála viac ako 860 mil. €.

Elbphilharmonie, Zdroj: hasenkopf.de


Polyfunkčná budova s koncertnými sieňami

 

Budova Labskej filharmónie sa do povedomia celosvetovej verejnosti zapísala ako kultúrny komplex. Koncertné sály, v ktorých je spolu viac ako 2600 miest na sedenie, však tvoria iba časť objektu. Ten bol navrhnutý ako polyfunkčný, takže okrem koncertných priestorov v ňom nájdeme aj kaviareň, predajňu so suvenírmi, niekoľko bytov a luxusných hotelových izieb. 5-hviezdičkový hotel zaberá najväčšiu časť z celkovej plochy komplexu, v ktorom nechýba ani vyhliadkový bod ponúkajúci výhľad z výšky 37 metrov. Aj vďaka nemu je Elbphilharmonie už celých 5 rokov magnetom pre domácich aj zahraničných návštevníkov.

Elbphilharmonie, Zdroj: hasenkopf.de

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Ties Raetzke, pixabay.com, jansen.com, hasenkopf.de