Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pre americký Oakland navrhli špeciálnu mestskú ekolanovku

Napísal Róbert Bosák, 14.02.2019

Svetové mestá prichádzajú s rôznymi nadčasovými projektmi, ktoré majú zlepšiť život miestnych obyvateľov a zároveň pomôcť životnému prostrediu. Jeden taký bol nedávno predstavený v americkom Oaklande, kde chystajú špeciálnu ekolanovku.

 

Mestské lanovky, ktorých cieľom je rýchlejšie a pohodlnejšie spojenie vybraných lokalít, sú v niektorých krajinách celkom bežným dopravným prostriedkom. Máloktorá z nich sa ale môže pochváliť prevádzkovaním špeciálnej ekologickej lanovky schopnej dobre vyzerať a efektívne fungovať. Jednu takú by mohol v najbližších rokoch prevádzkovať americký Oakland.

Zdroj: big.dk 


Mestská lanovka bez emisií

 

Napriek viacerým pozitívam si Oakland Gondola získala pozornosť hlavne svojím zeleným návrhom. Ten počíta so zriadením lanovky, ktorá počas svojej prevádzky nebude produkovať žiadne emisie. 100 % zdrojom jej pohonu totiž má byť elektrina, čím bude lanovka garantovať úsporu a zároveň prispievať k zdravšej atmosfére v meste.

Zdroj: www.archdaily.com 


Vo futuristickom dizajne

 

Okrem ekologického profilu lanovky sa obyvatelia môžu tešiť aj na prepracovaný dizajn, na ktorý sa bude pozerať určite lepšie ako na bežné lanovkové súpravy. Postarajú sa o to najmä 2 útulné stanice v podobe futuristických prístreškov. Keďže na ich realizáciu sa využijú drevené prvky doplnené plechovým povrchom, ekologická funkcia lanovky sa vyzdvihne ešte viac.

Zdroj: www.dezeen.com 


Zopár faktov o lanovke:

 

- projekt navrhol škandinávsky ateliér Bjarek Ingels Group

- lanovka spojí centrum Oaklandu s bejzbalovým ihriskom

- do 1 kabíny sa zmestí až 35 pasažierov

- lanovka prevezie 6000 ľudí za hodinu

- jednosmerná jazda potrvá 3,5 minúty

- lanovku chcú spojazdniť v roku 2023

Zdroj: www.archdaily.com 


Spojazdnenie tejto lanovky nebude jediným krokom smerom k ekologickejšiemu mestu, ku ktorému sa v Oaklande schyľuje. Jej vybudovanie má prebehnúť v rámci rozsiahleho balíka urbanistických zmien vedúcich k postupnej transformácii na smart city. Tie sa majú spolu s lanovkou stihnúť zrealizovať za najbližších 4 až 5 rokov.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: big.dk, www.archdaily.com, www.dezeen.com