Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pražská výstava Architektúra VII.dňa pripomína odvahu poľského ľudu

Napísal Róbert Bosák, 01.04.2017

Ukazuje to najlepšej z oblasti sakrálnej architektúry a zároveň prichádza so vzácnym posolstvom. Aj tak sa dá charakterizovať výstava Architektúra VII.dňa, ktorú v polovici  marca sprístupnili v pražskom Centre súčasného umenia DOX.

Zdroj: designmagazin.cz

 

Architektonické výstavy spojené s prehliadkou kostolov sú v dnešnej dobe celkom bežné, no máloktoré z nich sa môžu pochváliť vyzdvihnutím ušľachtilých spoločenských ideálov. Ak sa pozrieme na odkaz projektu Architektúra VII.dňa, tomu tento zámer určite nechýba. Autori sa totiž rozhodli vrátiť do socialistického Poľska a pripomenúť ľuďom, za akých neľútostných podmienok tam dokázali vybudovať veľké a elegantné kostoly.

Zdroj: designmagazin.cz

 

Expozícia ponúka pohľad na najkrajšie poľské kostoly

 

Poľsko ako jednu z krajín s najsilnejšou katolíckou komunitou zdobia kostoly rôzneho štýlu na každom kroku. Na rozdiel od iných štátov bývalého východného bloku sa tieto sakrálne stavby budovali aj za socializmu. Silné boli najmä 80.roky, kedy vznikali stovky kostolov, no kvôli neprajnosti režimu si ich museli ľudia stavať sami. Aj bez peňazí a techniky to zvládli vo veľkom štýle, čo potvrdí aj expozícia spomínanej výstavy, kde nájdeme tie najkrajšie diela.

Zdroj: designmagazin.cz 

Za komunizmu postavili viac ako 3700 kostolov

 

V ponuke expozície nenájdeme všetky kostoly vybudované počas totality. To by vzhľadom na jej rozsah nebolo možné, nakoľko Poliaci ich v rokoch 1945-1989 postavili až 3780 napriek tomu, že príbehy ich vzniku sa spájajú s rôznymi prekážkami. Lopaty a kamene museli vziať sami veriaci, pričom im hrozili obžaloby, no ich odvaha priniesla ovocie a zbierku poľských kostolov doplnili stovky objektov.

Zdroj: designmagazin.cz  

44 rokov útlaku architektúry sa netýka len katolíkov

 

Kto si výstavu týchto poľských kostolov spája len s bojom medzi komunistickými pohlavármi a katolíckou cirkvou, je na omyle. Neboli to len samotné kostoly, ktorých výstavbu ohrozoval vplyv totalitného režimu. Obmedzenia sa týkali všetkých, ktorí odmietli stavať podľa nárokov komunistov. Výstava však poukazuje na silu ľudí, ktorí sa napriek útlaku odhodlali budovať práve kostoly stávajúce sa tŕňom v oku poľskej vlády.

Zdroj: designmagazin.cz

 

Výstava plná kvalitnej architektúry spojená s príbehom o viere v slobodu a k tomu zaujímavý sprievodný program. Ponuka podujatia Architektúra VII.dňa je dostatočne lákavá, takže kto chce spoznať príbeh poľských kostolov zblízka, má ešte pár týždňov šancu. Expozícia bude vystavená až do 22.mája v spomínanom pražskom Centre súčasného umenia Dox. 

 

 Text : Róbert Bosák

Foto : stavbaweb.cz, designmag.cz