Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Praktické tipy, ktoré vám uľahčia rekonštrukciu domu

Napísal PR článok, 10.06.2021

Rekonštrukcia domu je zložitý proces, ktorý vás často stojí nielen čas a peniaze, ale tiež veľa nervov. Prečítajte si praktické tipy a naplánujte si stavebnú premenu svojho domova tak, aby ste ju zvládli v kľude, bez stresu a nepríjemných prekvapení.

Zdroj: Unsplash.com


1. Plánujte, plánujte a plánujte


Základom úspešnej kompletnej i čiastočnej rekonštrukcie je plánovanie. Dalo by sa povedať, že prestavba domu je ako puzzle. Každý dielik totiž musí do seba perfektne zapadať. Najprv si preto spíšte zoznam toho, čo chcete prestavovať, za akým účelom a ako by mal vyzerať výsledok. Tiež si naplánujte harmonogram jednotlivých prác, vrátane termínov, aby na seba jednotlivé časti rekonštrukcie dobre nadväzovali. Označte si aj úkony, ktoré zvládnete urobiť svojpomocne a na ktoré potrebujete odborníka. Ku každému kroku rekonštrukcie si rovnako poznačte, aké stavebniny, náradie a stroje budete potrebovať. A na koniec si nezabudnite zistiť, či stačí stavbu iba ohlásiť alebo budete potrebovať stavebné povolenie.


Tip: Najväčšími strašiakmi rekonštrukcie sú neočakávané výdaje a oneskorenie prác. Dôkladné plánovanie vám pomôže mať celý proces lepšie pod kontrolou.

 

2. Vytvorte si finančný rozpočet a držte sa ho


Častou chybou pri tvorbe rozpočtu býva podcenenie nákladov. Venujte preto čas rešeršiam a zistite si, koľko jednotlivé práce stoja, koľko stojí materiál, vypožičanie potrebných strojov alebo odvoz suti. Počítajte tiež s rezervou na nečakané výdaje. Ideálne je mať k dispozícii o 15% viac, ako je celkový rozpočet. Prečítajte si nielen odborné weby a blogy, ale aj diskusné fóra. Tie sú doslova studnicou praktických informácií a môžu vám pomôcť sa vyvarovať najčastejším chybám a omylom pri rekonštrukcii.

 

3. Pripravte zmluvy         

                 

Či už ide o kladenie novej podlahy, búracie práce, montáž elektroinštalačných rozvodov alebo odvoz odpadu, na každý úkon uzavrite s remeselníkmi zmluvu o diele. Nenechajte sa zlákať vidinou nižších výdajov a nikdy nenajímajte odborníkov bez zmluvy. Zmluva o diele vám ušetrí veľmi veľa starostí a tiež peňazí pri prípadnej reklamácii. Sústreďte sa v nej hlavne na popis práce, použitého materiálu a tiež si stanovte penále pri nedodržaní termínu.

Zdroj: Unsplash.com

 

Pár tipov na záver:


- Pri plánovaní rozpočtu vám pomôžu tzv. Cenové ukazovatele v stavebníctve, dáta sú voľne dostupné na internete.

- Ako spoznať férového remeselníka? Veľa vám napovie už úvodná komunikácia. Všímajte si, ako rýchlo reaguje na e-maily alebo telefonáty. Ak vám remeselník hneď na začiatku odpovedá v horizonte niekoľkých dní, v rámci samotnej stavby sa to môže ešte zhoršiť.

- Kuchyňu, vaňu alebo vstavaný nábytok objednávajte s dostatočným predstihom.

- Investujte do konzultácie s architektom alebo technickým projektantom. Urobia dôkladný prieskum domu a včas odhalia skryté vady, ktoré by vás mohli behom rekonštrukcie nepríjemne prekvapiť.


Rekonštrukcia domu nie je jednoduchá. Ak sa na ňu ale dôkladne pripravíte, výrazne znížite riziko hľadania remeselníkov na poslednú chvíľu, uzatvárania neférových zmlúv alebo pôžičiek, ktoré vám môžu pomôcť rekonštrukciu financovať. Plánovanie je skrátka polovicou úspešnej rekonštrukcie, ktorá vás nebude zbytočne stáť viac peňazí ani času.


PR článok

Zdroj: merxu.com

Zdroj foto: Dreamstime, Unsplash.com