Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pozor na nekalé triky pri prenájme bytov

Napísal Róbert Bosák, 27.08.2018

Hľadáte nájomný byt a snažíte sa vyberať hlavne podľa ceny? Práve toto kritérium sa často stáva návnadou od špekulantov, ktorí chcú lákať záujemcov výhodnou ponukou. Tá je však často výhodná iba naoko, veď posúďte sami.

Zdroj: mizono.co 


Čo sa zlacní na byte, to sa predraží na energiách

 

Nízka cena zapôsobí vždy ako lákadlo a platí to aj pri prenajímaní bytov. V takomto prípade však môže ísť o skreslenú ponuku, v ktorej je skutočná cena za prenájom zamlčaná. Jej časť si totiž majiteľ bytu môže presunúť do položky za energie, nehovoriac o tom, že si do nej zaráta aj televíziu, internet a iné náklady, ktoré sem nepatria. Tento jav je bežný napriek tomu, že ide o špekulatívny trik, na ktorý je prikrátky aj Občiansky zákonník. Rozhodnutie, či budú tieto podmienky akceptované a odobrené podpisom nájomnej zmluvy, je tak iba na nájomcovi.

 

Modelové príklady pri prenájme bytu:

 

1. Majiteľ požaduje za prenájom 2-izbového bytu na košických Ťahanovciach „len“ 250 € mesačne. Za energie si však vypýta ďalších 250 €, a to napriek tomu, že mesačné výdavky dosiahnu sotva 180 €. Pri porovnaní s priemernými cenami bytov v lokalite, ktoré dosahujú od 350 € do 440 €, si tak privyrobí desiatky eur navyše.

 

2. Majiteľ prenajal 3-izbový byt v bratislavskom Ružinove 6 študentkám. Každá z nich mu mesačne uhradí „len“ 120 € za nájom, no za energie zaplatí ďalších 60 €. Celková čiastka za byt tak  činí 720 € + 360 € za energie. V Ružinove sa za takúto sumu prenajímajú len luxusné byty v novostavbách, väčšinou 4-izbové, takže majiteľ týmto trikom zarobí o 200-300 € viac.


Výmera bytu prezentovaná ako väčšia „omylom“

 

Privyrobenie si na nákladoch za energie nie je jediným spôsobom, ako špekulanti kalkulujú s cenami prenájmov, aby nalákali nájomníkov na dobrú ponuku, no vôbec na nej neprerobili, skôr naopak. Častým príkladom býva aj zveličenie reálnej výmery bytu, vďaka čomu vyznie konečná suma za nájom bytu s nadpriemernou výmerou, no s priemernou cenou ako výhodná.

 

Modelový príklad pri prenájme bytu:

 

Majiteľ uvedie vo svoje ponuke, že na žilinskom Hájiku prenajíma priestranný 3-izbový byt s podlahovou plochou 85 m2 za 390 € mesačne. Pri obhliadke bytu sa zistí, že táto výmera dosahuje zhruba o 10 m2 menej, na čo prenajímateľ reaguje vysvetlením, že omylom do nej zarátal aj balkón. Ten sa ako spoločná časť domu do podlahovej plochy neráta, čiže záujemca rátajúci s priestorom o veľkosti 85 m2 sa bude musieť o pár m2 uskromniť, alebo hľadať iný byt.

Zdroj: www.prague-stay.com


Ktovie, či snaha uchýliť sa kvôli zisku k nekalým praktikám je súčasťou slovenskej mentality, alebo ide len o riešenie vyplývajúce zo stagnácie na trhu a cieľ nalákať zákazníkov. Nech je to akokoľvek, nakoniec na to doplatia všetky zúčastnené strany, podvedení nájomníci aj samotní prenajímatelia, ktorí si pre pár eur navyše spravia zlé meno.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.finelliironworks.com, mizono.co, www.prague-stay.com