Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ponuka malých bytov je slabá, tvrdia kupujúci v Košiciach, Prešove aj Trnave.

Napísal Róbert Bosák, 18.05.2016

Nedostatok voľných bytov alebo dopyt prevyšujúci ponuku. Aj s takýmito ohlasmi sa spája kúpa garsóniek a 1-izbových bytov, o ktoré je v niektorých našich mestách núdza a záujemcovia sa k nim dostávajú podstatne ťažšie.    


Pri hľadaní vhodného bytu môžeme často naraziť na problémy. Nie vždy sa nám podarí nájsť správne priestory, ktoré splnia naše požiadavky na kvalitné a komfortné bývanie. Dôvodov je viac, no jedným z najčastejších je práve slabá ponuka. S takouto situáciou sa stretávajú najmä záujemcovia, ktorí chcú kúpiť menší byt situovaný vo vybraných mestách ako Košice, Prešov alebo Trnava, kde ponuka momentálne nestíha za dopytom.

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

V Košiciach je problém s bytmi kvôli prílevu mladých

 

Rozvoj Košíc vytvára omnoho lepšie podmienky pre život, čo do metropoly východu láka mladých ľudí z celého okolia. Vzhľadom na ich finančné možnosti si hľadajú radšej menšie byty, takže tie z ponuky voľných nehnuteľností rýchlo miznú, nakoľko prílev mladých je dosť veľký a byty sa vypredávajú extrémne rýchlo. Investori však na situáciu zareagovali okamžite a v najnovších bytovkách nájdeme podstatne viac 1 a 2-izbových objektov ako v tých starších.

 

Ponuka v Prešove je lepšia, no dopyt ju stále prerastá

 

Výstavba novostavieb v Prešove sa síce rozbehla rýchlejším tempom, no aj napriek tomu je celkový dopyt po bytoch výrazne vyšší ako ponuka. Obzvlášť to platí pri menších bytoch, pri ktorých musia záujemcovia akceptovať nevyhovujúcu situáciu a pri hľadaní dobrého objektu sa môžu poriadne potrápiť. Problémy sú s 1-izbovými bytmi, ktoré nechýbajú len v centre mesta, ale takisto na jednotlivých sídliskách. Dobrou správou je, že riešiť sa začal nedostatok 2-izbových objektov, ktoré sú bežnou súčasťou nových projektov a ich počet začal pribúdať.

 

Trnavská ponuka malých bytov sa vypredáva celá

 

Zaujímavá situácia je aj v Trnave, ktorej obyvatelia sa takisto stretávajú so slabou ponukou. Bytov s menšou výmerou síce pribúda, a vôbec nie málo, no všetky novostavby sa okamžite vypredajú. Spôsobuje to celkom dobrá ekonomická situácia ľudí, dostatok pracovných miest aj skvelé podmienky na štúdium a šport. Na základe toho sa úroveň dopytu udržiava na dosť slušnej úrovni a tento vývoj by mal pokračovať naďalej.

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Veľký záujem o malé byty spôsobuje ich následný nedostatok, čo v súčasnosti platí najmä na východe a v Trnave. O tieto objekty prejavujú záujem hlavne mladé páry a investori, ktorí si byty kupujú za účelom prenájmu. Práve oni však tvoria najsilnejšiu skupinu zákazníkov, čo je jasným dôvodom vysokého dopytu prevyšujúceho ponuku. Na druhej strane, developeri môžu využiť túto situáciu a zvýšiť svoju aktivitu, čo by mohlo viesť k ďalšiemu oživeniu miestnych trhov.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : wikimedia.org