Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Podpora nájomného bývania v ekonomicky slabších regiónoch

Napísal Róbert Bosák, 20.01.2016

Výstavba nájomných bytov je neodmysliteľnou súčasťou realitného trhu v celej Európe. My však v tejto oblasti zaostávame a preto je každý krok podporujúci výstavbu veľký posun dopredu.

 

Situácia s nájomnými bytmi je v mnohých slovenských regiónoch dlhodobo horšia. Nové objekty síce pribúdajú, no tempo výstavby je dosť pomalé a ich počet neuspokojuje aktuálnu ponuku. Aj preto sú projekty realizované s cieľom podporiť výstavbu nájomných bytov dosť veľkým prínosom a jednotlivé mestá ich radi privítajú. Jedným z krokov, ktoré sa na našom trhu dejú, je podpora výstavby v ekonomicky slabších regiónoch, ktorá má výrazne zlepšiť situáciu.

 

Nájomné byty tvoria príliš malý podiel

 

Bytový fond na Slovensku je v prepočte na jedného obyvateľa dosť silný, no dobré čísla nie sú spôsobené nájomným bytmi. Práve naopak, tých je v celej krajine nedostatok a niektoré regióny dokonca priznávajú žalostne malý počet nájomných bytov. Štatistiky potvrdzujú, že podiel týchto bytov dosahuje 2 až 4% z celého slovenského bytového fondu. 

 

Byty pribúdajú v slabších regiónoch

 

Dopyt po nových nájomných bytoch je veľký vo všetkých regiónoch, no aktuálne sa najviac spomínajú regióny s najvyššou nezamestnanosťou. K tým patria viaceré okresy na východe republiky, pričom situácia nie je najlepšia ani v niektorých častiach južného Slovenska. Práve v týchto lokalitách sa realizácia nových projektov pohla a postupne pribúda viac priestorov.

Zdroj: www.sirila.sk

 

Štát prispieva k financovaniu

 

Je jasné, že bez štátnych prostriedkov by sa niektoré okresy veľmi nepohli, pretože mestá sa sťažujú na nedostatok peňazí a súkromné firmy sa s výstavbou nájomných bytov neponáhľajú. Na základe toho štát pripravil dotácie určené na výstavbu v najslabších regiónoch, v ktorých sa majú postaviť nové bytovky. To by malo pomôcť motivovať mladých ľudí, aby ostali doma a neodchádzali za prácou a bývaním do iných miest. 

Zdroj: www.mestodobsina.sk 


Stavať treba ešte viac

 

Už čísla z minulého roku jasne ukázali, že realizácia nájomných bytov sa trochu rozhýbala. Výsledkom bolo 2000 nových bytov, ktoré pribudli vo viacerých lokalitách a priniesli tak ďalšie príležitosti pri hľadaní bývania. Podľa odborníkov to však stále nestačí a Slovensko by potrebovalo aspoň 5000 nových bytových jednotiek, aby sa dopyt na istý čas uspokojil.

Zdroj: www.zijemetuspolocne.sk

 

V oblasti výstavby nájomných bytov máme stále čo doháňať aj napriek tomu, že v posledných mesiacoch nabrala situácia predsa lepší kurz. Inšpiráciou nám môže byť napríklad Rakúsko, ktoré využíva premyslený systém financovania realizácie a výsledky sa zjavne ukazujú. Nové nájomné byty sú žiadané a v prípade výraznejšieho zdražovania bývania bude záujem stúpať ešte viac. Podpora ich výstavby tak nielen pomáha obyvateľom, ale takisto podporuje realitný trh a jeho ďalšie oživovanie. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : sirila.sk, mestodobsina.sk, zijemetuspolocne.sk