Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Podľa prieskumov môže za slabšiu produktivitu Slovákov aj málo denného svetla

Napísal Róbert Bosák, 11.12.2018

Vplyv nedostatku denného svetla na našu duševnú pohodu si najviac uvedomíme práve v období, kedy sú dni najkratšie v roku. Na jeho prínos pre produktivitu si posvietila aj spoločnosť YouGov. Tá zistila, že Slováci patria k národom, na ktoré tento faktor vplýva najviac.

 

Únava, slabá koncentrácia či prepadnutie do letargie, aj to je dôsledkom zimy a jej krátkych dní. Podľa odborníkov však nedostatok denného svetla nevplýva na každého celkom rovnako a rozdiely môžu byť podmienené trebárs aj národnosťou. Túto teóriu potvrdzuje aj prieskum Indoor Generation od spoločnosti YouGov, v ktorom sa ako jeden z najovplyvniteľnejších národov ocitli aj Slováci.

Zdroj: www.worldarchitecture.org 


Málo denného svetla – slabší výkon, horší spánok

 

16 000 opýtaných, z toho takmer 10 000 tých, ktorí považujú nedostatok denného svetla za jednu z hlavných príčin poklesu produktivity a pracovného výkonu. Len o pár stoviek menej respondentov sa zas zhodlo, že chýbajúce denné svetlo prispieva k horšej kvalite ich spánku.

 

Podiel respondentov, ktorí tvrdia, že denné svetlo vplýva na ich výkon – 63 %

Podiel respondentov, ktorí tvrdia, že denné  svetlo vplýva na ich spánok – 52 %

Zdroj: www.archiproducts.com 


Najovplyvniteľnejšími sú Slováci a Taliani

 

Nebyť Slovákov a Talianov, výsledné čísla by boli podstatne nižšie. Práve tieto 2 národy sa postarali o to, aby podiel tých, na ktorých produktivitu a spánok vplýva málo denného svetla záporne, o pár percent stúpol. V oboch prípadoch dosiahol viac ako ¾, čo sa žiadnym iným národom zapojeným do tohto medzinárodného prieskumu nepodarilo.

Zdroj: powersproducts.com 


Najodolnejší sú Briti, dobre obstáli aj Česi

 

Na opačnom póle tohto rebríčka stoja Briti, ktorých pracovný výkon a tiež kvalita spánku nie je krátkymi dňami ovplyvnená tak výrazne, aspoň podľa odpovedí respondentov. Z okolitých krajín sú na tom veľmi dobre RakúšaniaČesi. Práve pre druhých menovaných je minimum denného svetla problémom „len“ v 57 % prípadov pri vplyve na kvalitu spánku, resp. v 68 % prípadov pri vplyve na produktivitu.

Zdroj: www.globalconstructionreview.com 


Výsledky prieskumu priniesli aj ďalšie zaujímavé čísla, ktoré potvrdzujú priamy súvis medzi mierou denného svetla a duševnou pohodou ľudí. Tá  je obzvlášť dôležitá u 18 % opýtaných, ktorí trávia v interiéroch od 20 do 24 hodín. Svetová zdravotnícka organizácia zas informuje, že v uzatvorených budovách trávime 90 % času, takže práve počas zimy sme po väčšinu dňa pri umelom osvetlení.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.velux.com, www.usatoday.com

Foto: www.baubay.de, www.worldarchitecture.org, www.archiproducts.com, powersproducts.com, www.globalconstructionreview.com