Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Podiel obnoviteľnej energie v EÚ dosahuje 18 %

Napísal Róbert Bosák, 30.01.2020

Eurostat prichádza s ďalšou správou, ktorá hodnotí využitie obnoviteľnej energie v EÚ. Podľa jej výsledkov je trend využívania zelenej energie v členských štátoch na vzostupe. Aj vďaka tomu sa EÚ darí priblížiť k cieľu, ktorý si v spojitosti s podielom obnoviteľnej energie dala.

 

Prvá méta vyplývajúca z tohto cieľa má byť dosiahnutá už tento rok. Bruselská administratíva si totiž dala záväzok, že v roku 2020 musí byť podiel obnoviteľnej energie zo všetkej energie spotrebovanej v EÚ minimálne 20 %. To, že takýto cieľ je na dosah, potvrdzuje aj najnovšia štúdia Eurostatu. Tá síce hodnotí ešte len rok 2018, no zverejnené čísla potvrdzujú priaznivý trend nárastu tohto podielu, ktorý by v tomto roku mohol dospieť k očakávanému výsledku.

 

Podiel v celej EÚ dosahuje 18 %

 

K splneniu tohtoročného cieľa chýbajú EÚ už iba 2 %. V sledovanom roku 2018 totiž podiel obnoviteľnej energie poskočil na 18 %. Medziročný rast ale nebol vysoký, takže pri takomto tempe je dosiahnutie stanovenej hranice naďalej otázne. V porovnaní s rokom 2017 sa podiel zvýšil iba o 0,5 % z vtedajších 17,5 %. Pomalší nárast ale nebol problémom len v roku 2018. Od roku 2004, kedy sa so sledovaním tohto podielu začalo, je výsledok vyšší len o 9,5 %.

Zdroj: nrdc.org


12 krajín prekročilo 20 % podiel

 

Kým EÚ ako celku chýbajú k splneniu cieľa ešte 2 %, v niektorých štátoch už podiel energie z obnoviteľných zdrojov dosiahol presne 20 alebo viac ako 20 %. Týka sa to 12 krajín, medzi ktorými sa nachádza aj niekoľko štátov z východnej Európy. Tie ale stále výrazne zaostávajú za vedúcim Švédskom, ktoré zatiaľ ako jediný členský štát využíva viac ako polovicu energie z obnoviteľných zdrojov.

Zdroj: renewablesnow.com 


12 štátov s podielom nad 20 %

 

1. Švédsko

7. Estónsko

2. Fínsko

8. Chorvátsko

3. Lotyšsko

9. Litva

4. Dánsko

10. Rumunsko

5. Rakúsko

11. Slovinsko

6. Portugalsko

12. Bulharsko

Zdroj: Eurostat

 

Podiel vo vedúcich 5 krajinách:

 

1. Švédsko

54,6 %

2. Fínsko

41,2 %

3. Lotyšsko

40,3 %

4. Dánsko

36,1 %

5. Rakúsko

33,4 %

Zdroj: Eurostat

 

Podiel obnoviteľnej energie by mal stúpať naďalej. 20 % podielom v roku 2020 sa ciele EÚ nekončia. Už o 10 rokov má obnoviteľná energia tvoriť až 32 % podiel všetkej energie v EÚ. Zabúdať netreba ani na ďalšie ekologické ciele. Okrem toho, že Európa chce byť kontinentom s najvyšším podielom zelenej energie, do roku 2050 sa má stať aj prvým uhlíkovo neutrálnym kontinentom.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat

Zdroj foto: eu-startups.com, nrdc.org, renewablesnow.com