Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pobrežie Slonoviny bojuje proti odpadu výstavbou škôl z plastových tehál

Napísal Róbert Bosák, 16.08.2019

Proti enormným množstvám plastového odpadu sa bojuje po celom svete. Výnimkou nie sú ani africké štáty. Jeden z hlavných ekologických problémov planéty už začali riešiť aj v Pobreží Slonoviny.

 

Štát, ktorý už dlhé roky sužujú problémy s prebytkom plastového odpadu a s nadpriemernou negramotnosťou zároveň, našiel riešenie, ako „zabiť dve muchy jednou ranou“. Tým sa stala výroba špeciálnych plastových tehál, ktoré poslúžia na výstavbu nových škôl. Takto sa môže redukovať množstvo odpadu na celom kontinente a zároveň zvýšiť úroveň vzdelania v štáte.

Zdroj: conceptosplasticos.com 


Odolný a cenovo dostupný recyklovaný materiál

 

Autori myšlienky, ktorí prišli s nápadom vyrábať tieto tehly, sa museli prispôsobiť finančným a stavebným možnostiam v krajine. Výstavba škôl totiž vyžaduje čo najnižšie náklady, no nie na úkor kvality. Práve tehlové kocky z plastu, ktoré sa vyznačujú ohňovzdornosťou a dobrou schopnosťou udržiavať chlad v teple, navyše s jednoduchým systémom výstavby imitujúcim LEGO, majú byť zárukou, že realizácia nebude finančne náročná a školy vydržia čím dlhšie.

Zdroj: conceptosplasticos.com 


Tehly sa vyrábajú v prvej továrni svojho druhu

 

Riešenie nadpriemernej negramotnosti v krajine vyžaduje minimálne 15 000 školských tried. Na to budú potrebné státisíce plastových tehál, ktoré je vďaka nízkym výrobným nákladom možné spracovávať v samostatnej továrni. Tá je vôbec prvou svojho druhu na celom africkom kontinente. Tehly z nej majú byť dodávané do obehu pravidelne. Rýchlosť dodávok závisí od tempa zberu odpadu, v rámci ktorého dostali šancu privyrobiť si stovky nezamestnaných žien.

Zdroj: unicefusa.org 


Plán recyklácie odpadu a výstavby škôl v číslach:

 

- do roku 2021 má byť vyrobených toľko tehál, aby bolo možné zriadiť 500 školských tried

- odhadované náklady na zriadenie 1 triedy z plastových tehál dosahujú okolo 14 500 USD

- v Afrike je cca 5 mil. ton plastového odpadu, do roku 2025 sa toto číslo môže zdvojnásobiť

- 500 tried hotových do roku 2021 môže množstvo odpadu v Afrike zredukovať o pár tisíc ton

Zdroj: unicef.org


Pobrežie Slonoviny sa týmto pridáva ku krajinám, ktoré vyhlásili plastovému odpadu vojnu. Prvé výsledky by mohli byť badateľné už budúci rok, a to nielen v rámci snahy zredukovať odpad, ale aj zvyšovať úroveň vzdelania.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ctk.cz, conceptosplasticos.com

Foto zdroj: conceptosplasticos.com, unicefusa.org, unicef.org