Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Po 30 rokoch sa na scénu vrátili mladomanželské pôžičky

Napísal Róbert Bosák, 03.07.2019

Mladomanželské pôžičky sú späť. Po 30 rokoch sa vo vynovenej podobe prispôsobenej dnešnej ére vracajú na scénu, aby čerstvo zosobášeným párom pomohli s financovaním bývania.

 

Možností, ako financovať bývanie pomocou úverov, je opäť viac. Na scénu sa po 30 rokoch vrátila mladomanželská pôžička. Tú majú od 1. júla na dosah mladé zosobášené páry, ktoré splnia stanovené podmienky a stihnú si uchmatnúť z balíka, ktorý má Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) na tento účel k dispozícii. 

 

Nová mladomanželská pôžička trochu inak

 

Názov a účel svojho poskytovania síce zdedila, no podmienky jej schválenia a výška, v akej sa bude poskytovať, sú trochu iné. Navyše, štátny úver nemôžu získať všetci novomanželia. Obmedzenia budú vyplývať najmä z príjmového stropu, no problémom môžu byť aj limity spojené s výmerou nehnuteľností, ktoré majú byť pôžičkami financované.

Zdroj: www.pixabay.com


Čo musia žiadatelia-mladomanželia spĺňať:

 

- vek oboch žiadateľov maximálne do 35 rokov

- mesačný príjmový strop oboch do 1427,36 €

- účelom využitia nehnuteľnosti bude bývanie

- o pôžičku treba žiadať do 1 roka po svadbe

 

Maximálna výška pôžičky až do 70 000 €

 

Vek, lehota na podanie žiadosti a príjmový strop nie sú jedinými limitmi, ktoré budú musieť žiadatelia akceptovať. K tým patrí aj maximálna výška pôžičky. Jej maximum je závislé od toho, či ide o novostavbu alebo nejakú staršiu nehnuteľnosť. Pri starších bytoch a domoch sa berie do úvahy aj to, či sa peniaze vynaložia na ich kúpu alebo len rekonštrukciu.   

 

Novostavby – maximálna výška pôžičky 70 000 €

Kúpa staršej nehnuteľnosti – maximálna výška pôžičky 50 000 €

Rekonštrukcia staršej nehnuteľnosti – maximálna výška pôžičky 30 000 €


Výmera nehnuteľností financovaných pôžičkou:

 

Byty – do 80 m² (aj s balkónom)

Domy – do 120 m² (aj s balkónom)

 

Porovnanie plusov a mínusov pôžičky:

 

+ úroková sadzba vo výške 1, resp. 2 %

- nižší rozpočet ŠFRB na pôžičky

+garancia fixácie úroku počas splácania

- nízky príjmový strop pre žiadateľov

+ odpustenie 2000 € pri narodení dieťaťa

- prijímanie žiadostí od apríla do októbra

+ opakované odpustenie až pri 3 deťoch

 

Zdroj: www.pixabay.com 


Prijímanie žiadostí o pôžičku je oficiálne od pondelka spustené, takže zosobášené páry môžu okamžite kontaktovať ŠFRB. Podrobné informácie o pôžičke aj o spôsoboch, ako predkladať žiadosť a čo k nej priložiť, sú dostupné na stránke www.sfrb.sk.

 

Text: Róbert Bosák

Foto zdroj: www.pixabay.com