Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Plávajúca platforma v podobe chrbtice vyrába elektrinu z morských vĺn

Napísal Róbert Bosák, 11.10.2022

Transformácia globálneho energetického trhu prináša ďalšie inovatívne nápady, ako vyrábať čistejšiu a lacnejšiu elektrinu. V súťaži o najefektívnejšie a najekologickejšie riešenie sa o slovo hlási aj unikátna plávajúca platforma. Tá dokáže vyrábať elektrinu z morských vĺn.

 

O vývoj zariadení vyrábajúcich elektrinu z morských vĺn sa pokúša viacero firiem. Niektorým z nich sa podarilo úspešne absolvovať testy a dostať svoje vynálezy na trh. Žiadna z nich však zatiaľ nenavrhla plávajúcu platformu, ktorá sa podobá na chrbticu. Ako prvá ju predstavila až firma Sea Wave Energy Limited (SWEL), ktorá svoj systém Waveline Magnet považuje za budúcnosť výroby alternatívnej energie na mori.

Waveline Magnet, Zdroj: swel.eu

 

Platformy prepojené do modulárneho systému

 

Uvedená spoločnosť navrhla zariadenie ako modulárny systém. Ten pozostáva z niekoľkých samostatných platforiem, ktoré sú ako moduly prepojené do jedného zariadenia. Prepája ich centrálny energetický systém, ktorý riadi príjem energie aj následnú výrobu elektriny. Energiu sa darí efektívne získavať z morských vĺn práve vďaka tvaru zariadenia. Prepojené platformy sa podobajú na chrbticu, ktorá vďaka vlnitému tvaru modulov ľahšie pláva po hladine a tým dokáže uskladňovať viac energie.

 

Výkon platformy môže dosiahnuť až 100 MW

 

Vďaka vlnitému tvaru modulových platforiem je zariadenie pripravené čeliť aj väčším vlnám. Tie sú pre Waveline Magnet prospešné. Čím sú vyššie, tým má systém možnosť vyrobiť viac energie. Pri priaznivých podmienkach môže výkon jedného zariadenia dosiahnuť až 100 MW. Vzhľadom na nízke náklady spojené s výrobou a inštaláciou takýchto platforiem by sa systém mohol stať alternatívou aj k solárnym panelom či veterným turbínam.

Waveline Magnet, Zdroj: swel.eu


Budúcnosť zariadení Waveline Magnet závisí od viacerých faktorov. Pre ich uvedenie na trh bude kľúčový pokrok vo výskume metódy výroby elektriny z morských vĺn a výsledky testov, ktoré podstúpi prototyp inštalovaný v Larnackom zálive. Prvé testy ukázali, že platforma má všetky predpoklady stať sa alternatívnym zariadením na výrobu čistejšej a lacnejšej elektriny. Ostáva len nájsť sponzorov a celý systém skomercionalizovať, aby sa začal riadne využívať.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: swel.eu

Zdroj foto: swel.eu