Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pestovanie kokedamy alebo levitujúce rastlinky po japonsky

Napísal Róbert Bosák, 03.04.2018

Ktovie, či by sme vo včera predstavenom byte z New Yorku našli nejaké kokedamy. A či je vôbec takýto pojem známy u pestovateľov v zámorí, pretože u nás ho registrujú len tí najvášnivejší záhradkári.

Zdroj: www.homedsgn.com 


Kým u nás sa s kokedamami v bytoch alebo na záhradách stretávame len veľmi sporadicky, v niektorých kútoch sveta má tento unikátny spôsob pestovania dlhoročnú tradíciu. Svoje by o tom mohli rozprávať milovníci zelene v Japonsku, odkiaľ sa kokedamy, takisto nazývané  „levitujúce rastliny,“ rozšírili do ďalších častí Ázie a neskôr do celého sveta.

Zdroj: www.homedsgn.com


Netradičné pestovanie po japonsky

 

Nie sú to len staré známe bonsaje, ktorými sa európski záhradkári inšpirovali v japonských kruhoch. Menej známe, no rovnako zaujímavé sú kokedamy, ktoré takisto patria k umeniu pestovania na tradičný japonský spôsob. Ten ich predurčuje, aby domácnosti oživili nápadom, kreativitou a hlavne duchaplnosťou, ktorou sa môžu pochváliť bez ohľadu na výber rastlinky a jej umiestnenie.

Zdroj: www.youtube.com 


Hodia sa do minimalistických bytov

 

Ako je už v Japonsku zvykom, dôraz na minimalizmus sa zohľadňuje v celom príbytku a platí to aj pri izbovom rastlinstve. Aj preto sú kokedamy skromné, nevyžadujú veľa miesta a často sa v snahe o ich maximálne vyniknutie na minimálnom priestore vešajú do vzduchu. Práve to z nich spravilo levitujúce rastlinky, ktoré sa opticky vznášajú v miestnosti, čím nielenže šetria miesto, ale starajú sa aj o pútavý estetický efekt.

Zdroj: www.homedsgn.com 


Jednoduchá a rýchla domáca výroba

 

Na kokedame je najlepšie, že si ju dokážete zhotoviť sami, stačia vám obľúbené rastliny a pár finančne nenáročných pomôcok. Potom zvládnete celý výrobný proces rýchlo a jednoducho.

 

1. Tvarovanie gule – Prvým krokom je tvarovanie gule, ktorá sa miesi zo substrátu. Ideálnou bude zemina kombinovaná s rašelinou, ktorá pri formovaní nevyžaduje toľko vody. V strede gule si nezabudnite nechať miesto, kam vložíte rastlinku, ktorú potom zeminou spevníte.

2. Obalenie vreckom – Po vytvarovaní zeminy vás čaká jej obalenie, k čomu použite originál model z kvetinárstva. Ten vám zaistí pekný vzhľad v štýle trávnatého porastu, vďaka čomu sa vaša kokedama stane krajšou, pevnejšou a hlavne trvácnejšou, pretože vrecko udržiava vlahu.

3. Zviazanie a umiestnenie – Na záver kokedamu zviažte špagátom, aby bola stabilná a mohli ste ju niekde zavesiť. Kto z nej nechce mať levitujúcu rastlinku, nech si ju položí napríklad na stôl, skriňu alebo parapet.

Zdroj: www.beholdesign.cz 


Či už s kokedamami začínate, alebo sa obklopujete ich čarom dlhšie, aj túto jar je správny čas na výsadbu nových rastliniek. Tieto špeciálne kvetináče v eko štýle môžu byť domovom pre akékoľvek druhy, ktoré sa hodia do interiéru aj na záhradu, takže možnosti máte otvorené.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pinterest.fr, www.homedsgn.com, www.youtube.com, www.beholdesign.cz