Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pasažieri cestujúci do Osla prejdú najekologickejším letiskom planéty

Napísal Róbert Bosák, 28.05.2017

Severania opäť potvrdzujú, že na ekologické stavebné projekty sú najlepší odborníci. Ďalšie z úspešných diel tentoraz prichádza z nórskeho Osla, kde nedávno sprístupnili najekologickejšie letisko sveta.

 

OSL, ako je jedno z najlepšie vybavených letísk planéty pomenované, patrí k špičke medzi európskymi letiskami už od roku 1998. Pred pár týždňami však spravilo obrovský krok vpred a jeho renomé vyletelo ešte viac nahor. Koncom apríla totiž dokončili nové rozsiahle krídlo, s ktorými sa priestory letiska nielen rozšírili, ale spravili ho najekologickejším na svete.

Zdroj: dezeen.com

 

Zaslúžený titul ekologického lídra

 

Označenie letiska v nórskej metropole ako toho najekologickejšieho na svete nie je náhodné. Autori sa pri rozšírení terminálov dokázali vysporiadať s inováciou vo veľkom štýle a vďaka viacerým úsporným riešeniam dokázali nájsť spôsoby na najefektívnejšie nakladanie s vodou a teplom. Jeho ekologické schopnosti vyzdvihol aj vysoký rating nadnárodného ekologického systému BREEM Excelence, ktorým bolo nejaké letisko ocenené vôbec po prvýkrát.

 

Zelené prvky použité pri realizácii:

 

- unikátny chladiaci systém so zásobníkmi využívajúcimi sneh napadaný v zime

- špeciálny systém využitia vody, pričom na isté účely sa zužitkuje aj tá znečistená

- strecha prispôsobená dráhe slnka, čím sa efektívne zachytí maximum denného svetla

- v interiéri sú viaceré zelené vegetačné steny, vodné plochy a prírodné dekorácie

Zdroj: travelobservers.com

 

Niekoľko čísel o letisku v Osle:

 

- náklady na výstavbu celého areálu vyčíslili na 1,47 mld.€

- celková úžitková plocha letiska dosahuje až 117 000m2

- spotreba letiska bude vďaka úsporným riešeniam nižšia o 50%

- počet cestujúcich by mal stúpať od 25 do 30 miliónov ročne

 

Oslo vzalo korunu Galapágam

 

Napriek tomu, že Medzinárodná rada letísk vyhlásila v roku 2014 Oslo za letisko s najlepším ekologickým prístupom, neoficiálnym lídrom bol terminál z Galapág. Ten si držal titul letiska s rekordne nízkou spotrebou a minimálnym zaťažením životného prostredia, no teraz musel prvenstvo uvoľniť OSL, ktoré sa vďaka práci ateliéru Nordic – Office of Architecture stalo jednoznačným lídrom.

Zdroj: 2747.com

 

Text : Róbert Bosák

Foto : nileguide.com, dezeen.com, travelobservers.com, 2747.com