Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Park Hotel Shanghai – prvý šanghajský mrakodrap navrhnutý Slovákom

Napísal Róbert Bosák, 31.08.2017

Prvenstiev, ktoré si vo svete na svoje konto pripísali slovenskí architekti, nie je veľa. O to viac nás potešia príbehy ľudí ako Ladislav Hudec, ktorého návrh sa podpísal na realizácii prvého mrakodrapu v čínskom Šanghaji.

 

Ladislav Hudec, rodák z Banskej Bystrice, prešiel kadečím, kým sa usadil vo svojom novom osudovom pôsobisku. Tým sa stala Čína, konkrétne mesto Šanghaj, kde rozbehol vysnívanú kariéru architekta. V jednom z najľudnatejších miest súčasnosti po ňom ostalo viacero budov, medzi ktorými vyniká Park Hotel Shanghai – prvý a pár rokov najvyšší mrakodrap v meste.

Zdroj: wikimedia.org

 

Wu-ta-kche alebo „otec Šanghaja“

 

Netrvalo dlho, čo sa Hudec s bratom po oslobodení z ruského zajatia dostali do Šanghaja, kde sa aj usadili. Ladislav sa tam oženil a prijal meno Wu-ta-kche, pod ktorým je miestnym stále známy ako „otec Šanghaja.“  Krátko na to mohol rozbehnúť svoju kariéru a začať navrhovať budovu po budove, ktorých bolo v meste dokopy vyše 60.

 

Park Hotel Shanghai ako vrchol kariéry

 

Spomedzi všetkých tých budov, ktoré vyšli z návrhu tohto architekta, sa za jeho najslávnejšie dielo považuje práve Park Hotel Shanghai. Ten bol postavený v roku 1934 ako prvý miestny mrakodrap a zároveň na pár rokov aj najvyššia budova Ázie. Toto prvenstvo si však neudržala dlho, nakoľko expanzia mrakodrapov priniesla desiatky ďalších budov rastúcich stále vyššie. 

Zdroj: seeshanghai.net

 

Park Hotel Shanghai v číslach:

 

- 22-poschodový objekt vyrástol do výšky 88 metrov

- išlo vôbec o prvý zrealizovaný mrakodrap v Ázii

- do roku 1983 bol najvyššou budovou v Šanghaji

- ázijské výškové prvenstvo si držal do roku 1952

 

Na Slovensku stihol navrhnúť len jednu budovu

 

„Otec Šanghaja“ nie je na Slovensku ani zďaleka taký známy ako v Číne. Spôsobené to je aj tým, že tu stihol navrhnúť len jednu budovu, ktorou je murovaná kúpeľná kaplnka v dedinke Vyhne. Tú postavili ešte v roku 1914, čo je 20 rokov pred vybudovaním prvého mrakodrapu v Šanghaji, ktorý sa do histórie navždy zapísal ako dielo s rukopisom slovenského rodáka. 

Zdroj: vodnyrajvyhne.sk

 

Text : Róbert Bosák

Foto : hotelsbooking24.com, wikimedia.org, seeshanghai.net, vodnyrajvyhne.sk