Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Paneláky na Slovensku budú sláviť 60 rokov

Napísal Róbert Bosák, 03.09.2014

S "budovaním socializmu" sa začali budovať aj panelákové sídliská, ktoré sú dodnes súčasťou našich miest a stále ponúkajú bývanie masám slovenského obyvateľstva. Na mape obytných zón si zaslúžili svoje miesto aj napriek horším ohlasom a takmer 60 rokov histórie týchto obytných budov sa nedá len tak prehliadnuť. 

Zdroj: www.wikipedia.org


Paneláky poznáme ako výškové obytné budovy s niekoľkými poschodiami, ktoré dokážu splniť požiadavky na bývanie aj napriek nižším stavebným nákladom. Odlišný model výstavby a iné použité materiály mali urýchliť dokončenie prác a ukázať stavebnému priemyslu inakosť týchto budov. Jednotlivé panelové prefabrikáty so železobetónovým rámom a priečnym nosným systémom mali priniesť mohutný a dlhodobo trvácny typ stavby. Ich úlohou bolo zabezpečiť kvalitné dostupné bývanie davom ľudí sťahujúcim sa do mesta a podporiť bytovú výstavbu vo veľkom štýle, čo sa v prvých rokoch stavebného boomu aj podarilo. Kto mohol vtedy tušiť, že čoskoro ich výstavbe odzvoní a v súčasnosti sa budú hľadať riešenia ako ich modernizovať v záujme oživenia nudného vzhľadu a udržania životnosti.

 Zdroj: www.wikipedia.org


Vo svete už skoro storočie 


Za pôvodom panelákových budov by sme sa mali vrátiť do Holandska, kde krátko po 1.svetovej vojne vyrástol prvý dom tohto druhu. V roku 1923 sa objavili prvé hotové bytovky v Nemecku a zakrátko sa rozšírili do západnej Európy. Paríž získal v roku 1939 titul prvého panelákového bloku a od tohto obdobia sa stala takáto výstavba bežná v rôznych kútoch Európy. Samozrejme, neostalo len pri Európe a postupne sa rozšírili aj do ostatných krajín sveta, ktorý sa rýchlo podujal na lacnú a rýchlu formu výstavby obytných zón a využil možnosť umiestniť veľké skupiny obyvateľstva na sídliská v mestách. 

Zdroj: www.kaczer.sk


Na Slovensku až v polovici 20.storočia


Panelové bytovky zavítali do našich končín až s príchodom socializmu. Na budúci rok oslávi svoje 60.narodeniny prvý slovenský panelák postavený na Kmeťovom námestí v bratislavskom Starom meste. Montovaná budova poskladaná na prefabrikovanom systéme železobetónových prvkov mala 6 poschodí a postavená bola za 3 mesiace. Aj keď sa dom stal technickou pamiatkou, stále slúži svojim obyvateľom a vo funkčnom stave dáva vďaka zaznamenanému veku najavo svoju históriu. Stav a úžitok tohto paneláku sa stal obrovskou motiváciou pre zahájenie rozsiahlej výstavby nových sídlisk plných panelákov a ľudí v nich. 


V 60.rokoch sa začalo s výstavbou Petržalky, ktorá je dodnes najväčším stredoeurópskym sídliskom s najhustejšou koncentráciou panelákov. Aj napriek menšej rozlohe tejto mestskej časti v porovnaní s inými veľkými časťami svetových veľkomiest v nej žije viac ako 150 000 ľudí a to hlavne kvôli radovej výstavbe výškových obytných budov. Aj ďalšie mestá majú lokality s prvými panelákmi, napríklad v Košiciach je to sídlisko Mier. 


V súčasnosti sú paneláky nechcené kvôli viacerým technickým nedostakom. Zle upravené fasády, staré bytové jadrá aj nekvalitná tepelná izolácia si pýtajú rekonštrukcie, ktoré nestoja vôbec málo. Aj preto sú nahrádzané modernými tehlovými domami, ktoré prinášajú väčší štandard. U nás sa s výstavbou panelákových areálov skončilo v roku 1989, aj keď ešte v roku 2007 sa dokončovalo posledné panelákové sídlisko Hájik v Žiline. Nech už dnes na nich pozeráme akokoľvek, svojho času boli vrcholom medzi obytnými budovami a prinášali najvyššiu kvalitu bývania. Prvý z nich bude oslavovať 60.narodeniny už na budúci rok a ostatné sa pripoja neskôr, takže veríme, že budú aj naďalej slúžiť svojim obyvateľom. 


Text : Róbert Bosák

Foto : wikipedia.org, kaczer.sk