Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pamiatky v Třebíči oslávia 20 rokov v UNESCO

Napísal Róbert Bosák, 20.01.2023

Pred 20 rokmi sa do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO dostalo viacero svetových pamiatok. 2 cenné zápisy do prestížneho zoznamu sa ušli aj západomoravskému mestu Třebíč.

 

ČR má momentálne v zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO 16-násobné zastúpenie. Třebíč patrí medzi najmladšie české lokality v tomto zozname. Dvojica historických klenotov moravského mesta získala logo UNESCO v júli 2003. Stalo sa tak 11 rokov po zapísaní prvých českých miest medzi „medzinárodnú elitu“.

Zdroj: pixabay.com

 

Židovská štvrť

 

Samostatné židovské pamiatky v zozname UNESCO veľa priestoru nemajú. Okrem lokalít v Jeruzaleme sa do neho dostala iba historická židovská štvrť v Třebíči. Jedná sa o väčšiu mestskú zónu s vyše stovkou domov a meštianskych budov, ktoré odhaľujú niekdajší život židovského etnika. UNESCO túto lokalitu vyzdvihlo ako jednu z najviac zachovaných štvrtí svojho druhu.

Zdroj: npu.cz

 

Bazilika sv. Prokopa 

 

O druhý zápis moravského mesta do zoznamu UNESCO sa postarala miestna bazilika. Stavba z 13. storočia bola viackrát prestavaná, no napriek opakovaným zásahom si ponechala viaceré pôvodné románsko-gotické prvky. Obrovskú umeleckú aj historickú hodnotu sakrálneho diela zvyšuje najmä krypta so starým dreveným stropom a maliarska výzdoba opátskej kaplnky z 13. storočia.

Zdroj: pixabay.com

 

Zápis oboch pamiatok do zoznamu UNESCO pomohol mestu Třebíč zvýšiť návštevnosť. Už v roku 2003 bol počet turistov prichádzajúcich do baziliky a židovskej štvrte približne 2 až 3-násobne vyšší ako rok predtým. Návštevnosť týchto miest následne pravidelne rástla. V roku 2018 sa pohybovala na úrovni okolo 18 000 návštevníkov ročne. Vlani ich bolo už viac ako 20 000.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: npu.cz, pixabay.com