Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pamätník obetiam heydrichiády s podzemným múzeom v Pardubiciach

Napísal Róbert Bosák, 26.07.2022

Letná sezóna v Pardubiciach je v plnom prúde. Medzi časté pardubické turistické ciele patrí aj pamätník venovaný obetiam tzv. heydrichiády. Ten je od jesene minulého roka súčasťou zoznamu múzeí v ČR.

 

Heydrichiádou je v ČR označovaná séria popráv, ktoré nacisti vykonali v rokoch 1941-1942 na území vtedajšieho Protektorátu Čechy a Morava. Názov represálií súvisí s ich výkonom za čias protektora R. Heydricha a po atentáte na jeho osobu. Jedno z popravísk sa nachádzalo v Pardubiciach, kde tieto tragické udalosti pripomína Památník Zámeček.

Zdroj: Ondřej Bouška

 

Pietny areál s centrálnym pamätníkom

 

Projekt Památník Zámeček bol zrealizovaný na pozemku, ktorého súčasťou je od roku 1949 pomník pripomínajúci obete nacistických zločinov. Dvojica architektov Vít PodráskýJán Žalský nadviazala na odkaz tohto miesta a pripravila návrh revitalizácie pietneho areálu, ktorému dominuje práve pamätník obetiam heydrichiády. Ten sa stal hlavným bodom celého areálu, ktorý sa prepojil s okolitým parkom. To ho zmenilo na pokojné miesto vhodné nielen na slávnostné spomienkové podujatia, ale aj na bežný odpočinok v prírode.

Zdroj: Ondřej Bouška

 

Súčasťou areálu je podzemné múzeum

 

Pamätník pôsobí skromne, nezaberá veľa miesta. To isté platí o novom múzeu, ktoré sa stalo súčasťou areálu. Zriadené bolo v podzemných expozičných priestoroch s pevnou betónovou štruktúrou, ktorú pokrýva zelená strecha. Voľba miesta v podzemí súvisí so snahou ponechať pamätník v strede pozornosti. Múzeum s multimediálnymi prvkami mu nemá konkurovať. Má ho iba dopĺňať a návštevníkom poskytnúť možnosť dozvedieť sa o tragických udalostiach na území protektorátu množstvo zaujímavých informácií.

Zdroj: Ondřej Bouška

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: podrasky.eu, zalskyarchitekti.cz

Zdroj foto: Ondřej Bouška