Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pamätník Jána Palacha s múzeom v jeho rodnom dome má 1. výročie

Napísal Róbert Bosák, 09.10.2020

O českom študentovi, ktorý sa do dejín zapísal nevídaným protestným činom, sa hovorí aj po viac ako 50 rokoch. Jeho príbeh nie je zvečnený iba vo filmoch či knihách. Všetko podstatné o Jánovi Palachovi nájdeme aj v jeho rodnom dome, kde presne pred rokom sprístupnili pamätné miesto s menším múzeom venovaným práve jeho príbehu.

Zdroj: www.nm.cz 


Písal sa 16. január 1969. Život v Prahe prebiehal v znamení tichého nesúhlasu s prítomnosťou vojsk Varšavskej zmluvy. Nik z okoloidúcich netušil, že čoskoro dôjde k nešťastiu. J. Palach sa totiž rozhodol upáliť na znak protestu proti okupácii ČSR a okliešťovaniu slobôd. O pár dní v jednej z pražských nemocníc na následky zranení podlieha. Jeho príbeh ale žije naďalej a už rok ho možno podrobnejšie spoznať aj v jeho rodnom dome v meste Všetaty.

Zdroj: www.nm.cz 


Rodný dom premenili na pamätník s múzeom

 

Odvážny študent začal svoju životnú púť práve v malom stredočeskom meste. Detstvo prežil v jednom z miestnych vidieckych domov, ktorý však dávno neslúži svojmu pôvodnému účelu. Na základe architektonickej súťaže, ktorú v roku 2015 vyhlásilo Národné múzeum, je z neho od 9. októbra 2019 Pamätník Jána Palacha. Ten dopĺňa aj malá vysunutá expozícia, ktorá  spadá pod toto múzeum.

Zdroj: www.nm.cz 


Expozícia odhaľuje životný príbeh J. Palacha

 

Kým cieľom pamätníka je spomienka na J. Palacha, expozícia sa venuje samotnému protestu. Návštevníci sa dozvedia viac o Palachovom živote aj o pohnútkach, ktoré ho k takémuto činu viedli. Zároveň nahliadnu do sledu udalostí, ktoré nasledovali počas normalizácie. V zbierke múzea nechýba ani zopár autentických predmetov, ktoré mal Ján Palach pri upálení so sebou. Hostí čaká aj krátka dokumentačná projekcia či zvukové záznamy približujúce danú situáciu.

Zdroj: www.nm.cz 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.nm.cz