Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Oxid uhoľnatý - tichý zabijak v našich domácnostiach

Napísal Róbert Bosák, 16.02.2019

Zásah hasičov v Dunajskej Strede z konca januára je ďalším dôvodom oboznámiť sa s možnosťami ochrany pred prítomnosťou oxidu uhoľnatého (CO). Jedna z miestnych bytoviek totiž nebola prvá ani posledná, kde úniky tejto látky ohrozovali obyvateľov.

 

85 obyvateľov z 24 bytov na Športovej ul. v Dunajskej Strede muselo byť v noci 29. januára evakuovaných. Dôvodom bola zvýšená koncentrácia CO, ktorú hasiči namerali po tom, čo ich privolali kvôli štipľavému zápachu v objekte. Ten síce spôsobil niektorým majiteľom bytov ťažkosti s dýchaním, no podľa hasičov nedošlo k žiadnym väčším problémom. Našťastie.

 

Tichý zabijak

 

CO patrí k najnebezpečnejším škodlivinám vyskytujúcim sa v domácnostiach. Na rozdiel od iných látok je omnoho rafinovanejší a nenápadnejší, čím si právom vyslúžil prívlastok „tichý zabijak“. Bezfarebný plyn totiž nemá žiadnu chuť a aj keď je jeho zápach štipľavý, pocítiť je ho možné až pri príliš vysokej koncentrácii.

Zdroj: www.whippleplumbing.com


Príznaky otrávenia:

 

- nevoľnosť, zvracanie

- závrat, malátnosť

- zdvojené videnie

- dýchacie ťažkosti

- poruchy vedomia

Zdroj: www.poison.org


Príčiny vzniku CO:

 

- zle nainštalované a poškodené spotrebiče

- nedostatočné vetranie daných miestností

- tesnenie okien, ktoré bráni odvetrávaniu

- únik plynu či porucha plynového sporáka

- využívanie krbu a kachlí priamo v dome

Zdroj: hasicipribyslav.cz 


Možnosti, ako sa pred CO brániť:

 

Pravidelné revízie – Najčastejšou príčinou šírenia CO bývajú upchaté komíny a tiež poruchy plynových zariadení, či už kotlov alebo sporákov. Práve ich revíziou sa dá tomuto problému predísť. Platí to aj v prípade kontrol jednotlivých spotrebičov, ktoré občas takisto vyvolávajú vznik CO.

 

Správne vetranie – Medzi hlavnými príčinami vzniku CO sme uviedli aj zlý spôsob vetrania. Oxid uhoľnatý sa totiž ľahko hromadí práve tam, kde je slabé odvetrávanie. V takom prípade však nestačí len vetranie. Za dôvodmi vyššej koncentrácie tohto plynu je totiž tesnenie okien a dverí.

 

Detekcia CO Predajcovia ponúkajú ešte jedno účinné riešenie navyše a podľa ich slov ide vôbec o to najúčinnejšie. Jedná sa o detektor, ktorý funguje ako špeciálny hlásič upozorňujúci na prítomnosť a následné zvýšenie koncentrácie CO. Za takéto zariadenie zaplatíte rôzne od 50-60 €.

Zdroj: www.independent.co.uk  


Riziká vzniku a šírenia oxidu uhoľnatého sú dosť vysoké na to, aby sme prípadnú prítomnosť tohto plynu v našich domácnostiach mohli ignorovať. Obzvlášť preto, že na následky vysokej koncentrácie CO v interiéroch umrú ročne desiatky ľudí. České štatistiky hlásia až 200 ľudí za rok, u nás je to zhruba o polovicu menej.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.oh-ins.com, www.whippleplumbing.com, www.poison.org, hasicipribyslav.cz, www.independent.co.uk