Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ostravská Černá perla prechádza „zelenou“ rekonštrukciou

Napísal Róbert Bosák, 05.05.2022

10-poschodová administratívna budova známa ako Černá perla je súčasťou ostravskej architektonickej mapy od 60. rokov minulého storočia. Vďaka rozsiahlej rekonštrukcii bude plniť svoju úlohu aj po viac ako 50 rokoch od výstavby.

Zdroj: cernaperlaostrava.cz

 

Jedna z prvých výškových veží v Ostrave dostane vďaka rekonštrukcii novú šancu na život. Napriek jej historickému významu sa budova už niekoľko rokov nevyužívala. To zmení práve prebiehajúca rekonštrukcia, ktorá Černú perlu vráti do hry. Renovácia nevdýchne objektu iba novú vizáž. Jej výsledkom má byť aj transformácia na nadčasovú „zelenú“ budovu.

Zdroj: ostravskepamatky.cz – Roman Polášek

 

Fasádu pokryjú solárne panely

 

Jeden z hlavných zásahov, ktoré transformujú niekdajšie sídlo Výzkumného a vývojového ústavu pozemního stavitelství Ostrava na udržateľnú budovu, podstúpi fasáda. Tá bola pôvodne vytvorená z preskleného plášťa s čiernymi výplňami, čo viedlo aj k pomenovaniu budovy názvom Černá perla. Tmavý vzhľad si vonkajšia časť budovy ponechá, no čierne výplne nahradia solárne panely. Tie urobia zo stavby malú elektráreň, ktorá vyrobí okolo 10 MWh elektriny.  

 

Výťah s rekuperačnou funkciou

 

Solárne panely na fasáde nebudú jediným prvkom, ktorým má vynovená budova disponovať. K zníženiu nákladov na energie prispeje aj špeciálny výťah s rekuperačnou funkciou. Jeho prevádzka je zárukou úspory elektriny, čo sa citeľne prejaví najmä v budove s frekventovanou prevádzkou výťahu. Rekuperácia v tomto prípade funguje na báze návratu elektrickej energie generovanej pri brzdení alebo spomaľovaní výťahu späť do siete.

 

Sídlo privátnej zdravotnej kliniky

 

Z úspory energie bude mať osoh aj firma Moravian Premium Care. Súkromný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude ako nájomca využívať celú budovu. Jej priestory zužitkuje ako sídlo privátnej kliniky, v ktorej budú pracovať lekári z rôznych oblastí od praktického lekára cez pediatra až po kardiológa. Tí by sa do vynoveného objektu, ktorého rekonštrukcia má stáť zhruba 120 mil. Kč, mali nasťahovať v apríli 2023.

Zdroj: cernaperlaostrava.cz

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: cernaperlaostrava.cz, ostravskepamatky.cz – Roman Polášek