Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Osobnosti českej a slovenskej architektúry – Zdeněk Plesník

Napísal Róbert Bosák, 12.07.2018

Toľko spomínané blížiace sa výročie vzniku ČSR je vhodnou príležitosťou na návrat k tvorbe osobností česko-slovenskej architektúry. Medzi tie sa radí aj Zdeněk Plesník, ktorý je dodnes považovaný za jedného z najlepších povojnových architektov.   

 

Povojnová doba v socialistickej ČSR dala tvorivosti architektov poriadne zabrať. Svoje by o tom vedel rozprávať aj Zdeněk Plesník, ktorý sa navždy zapísal do histórie architektúry (nielen) na Morave. Práve tam stihol počas svojho dlhoročného pôsobenia navrhnúť viaceré zaujímavé budovy, pričom niektoré z nich stoja dodnes.

 

 Zlín nespomína len na Baťu

 

Hlavným a po väčšinu rokov aj jediným pôsobiskom šikovného architekta bol Zlín. S tým sa síce spája najmä meno Tomáša Baťu, no verní rodáci nezabúdajú ani na odkaz Z. Plesníka, ktorý pre toto industriálne mesto navrhol radu objektov. Tie najznámejšie vyrástli práve po 2. sv. vojne, kedy rodák z Valašského Meziříčí dostával stále viac priestoru a postupne tvoril aj v ďalších regiónoch mimo Moravy.

Zdroj: www.centroprojekt.cz 


Najznámejšie Plesníkové diela:

 

- vily pre Z. Lišku, M. Zikmunda, J. Hanzelku (50. roky, Zlín)

- Budova Dopravního podniku (1958, Zlín)

- objekt hvezdárne (Valašské Meziříčí, 1950- 1956)

- spolupráca na sídle Centroprojektu (Zlín, 1968)

- Oděvní závod Prostějov (Prostějov, 1956-1963)

Zdroj: www.centroprojekt.cz 


Stopy jeho práce v zahraničí 

 

Kvalita a nadčasový dizajn Plesníkových diel neobdivovala len domáca verejnosť. Jeho talent oceňovali aj spriaznené krajiny, ktoré ho časom pozývali k spolupráci na rôznych projektoch. Expanzia práce tohto muža siahala až po Peking, kde v roku 1954 na jeho návrh vybudovali jeden z vysielačov. Každý úspešný príbeh sa však musí skončiť a inak to nebolo ani v prípade Z. Plesníka, ktorého posledný návrh sa podieľal na novej budove Fotografie v Zlíne.

Zdroj: www.architekturazlin.cz 


Text: Róbert Bosák

Foto: www.centroprojekt.cz, www.architekturazlin.cz