Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Osobnosti českej a slovenskej architektúry – Josef Gočár

Napísal Róbert Bosák, 30.07.2018

Viacdielny prehľad  najvýznamnejších osobností českej a slovenskej architektúry, ktorý vám prinášame pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR, pokračuje menom Josef Gočár. Práve tento muž stál pri zrode viacerých popredných diel modernej českej architektúry.  

 

Kto sa prechádzal Prahou, Pardubicami alebo Kolínom, tomu zrejme neunikol pohľad na tie najvýznamnejšie diela českého kubizmu a funkcionalizmu. Za niektorými z nich stál práve Josef Gočár (1880-1945), rodák zo Semína, malej dedinky neďaleko Pardubíc. Muž, ktorý patril k hŕstke českých priekopníkov týchto architektonických smerov, totiž vedel vystihnúť dobu a postaviť to, čo ľudia chceli, no vždy s dávkou srdcu blízkej originality.

Zdroj: www.tvarchitect.com 


Najvýznamnejšie diela Josefa Gočára:

 

- Winternitzove mlyny (Pardubice)

- Dum U Černé Matky Boží (Praha)

- Kúpeľný pavilón (Bohdaneč)

- Wenkeuv obhodný dom (Jaroměř)

- Sídlo Legiobanky (Praha)

Zdroj: www.ipardubice.cz 


Okrem stavieb navrhoval aj nábytok

 

Neboli to len stavby, pre ktoré mal uznávaný architekt slabosť. Popri tvorbe návrhov budov sa stihol venovať aj dizajnu, najčastejšie v súvislosti s výrobou unikátnych modelov nábytku. Na tých sa verejnosti páčila originalita, s akou boli jednotlivé kolekcie navrhnuté, pod čo sa istou mierou podpísala orientácia na neznámy kubistický štýl vo vtedajšej dobe pôsobiaci moderne a jedinečne.

Zdroj: www.cestyapamatky.cz 


Pracoval aj na urbanistických plánoch

 

Flexibilita J. Gočára nekončila ani pri dizajne interiérového zariadenia. K náplni jeho práce patrilo aj vypracovávanie urbanistických štúdií, ktoré prinášali trochu iný pohľad na mestskú zástavbu ako bola verejnosť dovtedy zvyknutá. Príkladom je Hradec Králové, ktorého zákutia nesú rukopis tohto majstra dodnes. Svojou prácou prispel k vzhľadu streda mesta či premene nábrežia, čo je však iba zlomkom jeho urbanistického diela v meste.

Zdroj: ww.topzine.cz 


Práca, ktorú po sebe Josef Gočár zanechal, sprevádza český dizajn a architektúru dodnes. Za jeho prínos pre spoločnosť mu aj v mene našich českých susedov ďakujeme a jeho potomkom prajeme, aby naďalej šírili dobré meno jednej z najväčších osobností architektúry 20. storočia.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.tvarchitect.com, www.ipardubice.cz, www.cestyapamatky.cz, www.topzine.cz