Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Osobnosti českej a slovenskej architektúry – Bohuslav Fuchs

Napísal Róbert Bosák, 17.06.2018

Manžel, otec, architekt, urbanista, muž, ktorý spravil pre česko-slovenskú architektúru poriadny kus práce. Meno Bohuslav Fuchs rezonuje v radoch profesionálov sledujúcich dianie v stavebníctve aj po rokoch od jeho smrti.

 

Československá architektúra zrodila hneď niekoľko inšpiratívnych osobností, ktorých odkaz sa v architektonickej obci šíri dodnes. Niektoré z nich sú rešpektované natoľko, že aj roky po svojej smrti získavajú prestížne ocenenia. K takým musíme radiť aj prof. Bohuslava Fuchsa, ktorý patril dlhé roky k elite (nielen) tunajšej architektúry.

Zdroj: www.pinterest.com 


Priekopník československej moderny

 

Začiatky Fuchsovej kariéry sa spájajú s 20. rokmi minulého storočia, ktoré vo väčšine Európy ovplyvnil rozvoj modernizmu. Na vtedajšie pomery nový a dosť pokrokový štýl neobišiel ani Československo a s ním Bohuslava Fuchsa. Ten sa smeru, ktorý vsádzal hlavne na funkčnú mestskú výstavbu, chytil okamžite a svojimi inovatívnymi nápadmi prispel k rastu viacerých miest na Morave aj na Slovensku.

Zdroj: www.lidovky.cz 


Na konte má viac ako 150 projektov

 

Zbierka projektov, na ktorých návrhu B. Fuchs pracoval, rástla každým rokom. Od roku 1920 do 1948 neprešiel rok, aby pod jeho taktovkou nedokončili aspoň jednu stavbu, vďaka čomu ich za celú kariéru stihol navrhnúť viac ako 150. Nebyť spomínaného roku 1948, s ktorým sa na scénu dostal socialistický realizmus odmietajúci modernu, Fuchsova aktivita by sa možno nepribrzdila a celkový počet jeho projektov by bol ešte o niekoľko desiatok stavieb vyšší.

Zdroj: www.lidovky.cz 


Najznámejšie z Fuchsových stavieb:

 

- Hotel Slovan (Brno - Veveří)

- Kolonie Nový dom (Brno - Žabovřesky)

- Hotel Avion (Brno - mesto)

- Detský domov Dagmar (Brno - Žabovřesky)

- Zotavovňa Morava (Tatranská Lomnica)

- Rodinný dom Františka Albrechta (Nové Město na Moravě)

- Masarykův študentský domov (Brno - Veveří)

Zdroj: www.bmiaa.com 


Kvalitu práce a prínos, ktorý Bohuslav Fuchs odovzdal českej a slovenskej architektúre, vie verejnosť oceniť aj v súčasnej dobe. Jedným z príkladov je nedávno udelené ocenenie Pocta Českej komory architektov, ktoré bolo počas nominačného večera 3. ročníka Českej ceny za architektúru odovzdané „otcovi“ tunajšej moderny aspoň formou in memoriam.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.ceskatelevize.cz, www.pinterest.com, www.lidovky.cz, www.bmiaa.com