Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ošetrite drevo pomocou olejovej lazúry

Napísal Róbert Bosák, 17.01.2015

Mnohí z nás si zamilovali drevo natoľko, že sa stalo dominantnou súčasťou našich interiérov aj vonkajších častí. Tento prírodný materiál je skvelým výberom, no pre jeho krásu a životnosť musíme aj niečo spraviť.


Pokiaľ je drevo zakomponované aj vo Vašej nehnuteľnosti a slúži ako materiál pre rôzne povrchové alebo interiérové časti, budete ho musieť dôkladne ošetrovať. Len tak Vám dokáže vydržať v peknom a nepoškodenom stave a slúžiť ako praktický pomocník starajúci sa o pohodlné bývanie. Jedným z najúčinnejších ochranných prostriedkov na zachovanie vzhľadu a kvality dreva je práve olejová lazúra a my si o nej poďme povedať to podstatné.

Zdroj: www.ploty-pardubice.cz


Význam ošetrenia olejovou lazúrou 


Hlavnou úlohou olejovej lazúry je udržiavať drevo v domácnosti aj exteriéri v perfektnej kondícií. Nie nadarmo sa náter nazýva ochranný, veď dokáže účinne pomáhať pri ošetrení drevených povrchov. Tie sú následné ako nové a vzbudzujú dobrý estetický dojem, samozrejme za predpokladu, že bola aplikácia vykonaná správne.

Zdroj: www.drevoastavby.cz


Podľa čoho vyberať ?


Pri výbere konkrétneho druhu olejovej lazúry mate viacero možností. Predajcovia sú pri tomto výrobku celkom štedrí a ponúkajú toho na výber dosť. Všetky lazúry sú v podstate rovnaké a aj ich účel použitia je totožný, akurát sa môžu odlišovať v jednotlivých látkach alebo ich množstvách namiešaných v zmesi.

Zdroj: www.stavbabydleni.cz


Vlastnosti lazúrových náterov :


–        dnes sa lazúry vyrábajú ako zmes špeciálnych prírodných olejov, takže sú nezávadné

–        majú dobré penetračné schopnosti, vďaka hlbokému prieniku drevo lepšie ochránia

–        na rozdiel od väčšiny lakov zachovávajú prirodzený vzhľad dreva

–        povrchy sú vďaka lazúre paropriepustné a tým sa dobre prevzdušňujú

–        účinne chránia materiál pred silným vetrom aj vysokým UV žiarením

–        sú vhodné aj na zakrytie chybičiek po starých náteroch

Zdroj: www.palubky-plotovky-domky.cz


Jednoduchý postup aplikácie :

 

1.Očistenie povrchu - Na začiatok bude vhodné prebrúsiť celý drevený povrch, ktorý chcete ošetriť. Ideálny na tento účel bude brusný papier. Pozor hlavne na rôzne alternatívne pomôcky, ktoré môžu poškodiť povrch! Pred nanášaním sa ešte uistite, či nie je povrch vlhký.


2. Aplikovanie – Hneď po prebrúsení dreveného povrchu môžete začať s aplikáciou lazúry. Najlepšie bude použiť štetce, jeden na nanášanie vrstvy a druhý (jemnejší) na jej roztieranie, no v krajnom prípade môžete aj valček. Mali by ste dodržať aj predpísanú teplotu a vlhkosť vzduchu.  


3. Ďalšie prebrúsenie - Po nanesení ochranného náteru je potrebné ešte raz dôkladne prebrúsiť povrch, aby sme sa zbavili všetkého prachu a iných nečistôt. Potom je povrch lazúrovaný a schopný na bežné využívanie. Pred týmto krokom však počkajte na uschnutie náteru v čase určenom výrobcom.


4. Druhá vrstva - Pokiaľ ošetrujete akékoľvek drevo v exteriéroch, odporúčame Vám aplikovať aj druhú ochrannú vrstvu. Tentoraz môžete naniesť tenší náter, no nezabudnite na neho, pretože drevo vonku je vystavené oveľa náročnejším podmienkam.

Zdroj: www.ceskykutil.cz


Ak máte doma prítomné drevo v akejkoľvek povrchovej podobe, neváhajte s jeho ošetrením pomocou olejovej lazúry. Jej aplikácia Vám dokáže pomôcť zachovať rôzne časti bývania v kvalitnom nepoškodenom stave. Je účinná ako prostriedok na opravenie poškodení, no zíde sa aj ako preventívna pomôcka.


Text : Róbert Bosák

Foto : ploty-pardubice.cz, drevoastavby.cz, stavbabydleni.cz, palubky-plotovky-domky.cz, ceskykutil.cz