Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Orosovanie okien – jeho príčiny a riešenia

Napísal Róbert Bosák, 28.04.2018

Problémy s opakovaným orosovaním okien sa vyskytujú v mnohých domácnostiach. Ich majitelia však často hľadajú príčiny na nesprávnych miestach, kvôli čomu sa im nedarí nájsť účinné riešenie na odstránenie problému. 

 

Plesne, únik tepla či poškodenie okenných rámov, to všetko môže byť dôsledkom podcenenia opakovaného orosovania okien, ktoré vyústi do zhoršenia kvality bývania. Poradiť si s týmto problémom však nebýva jednoduché, nakoľko častou prekážkou je nepochopenie príčiny jeho vzniku.

 

Rosenie v priestore medzi sklami

 

Príčina – Dôvodom kondenzácie vznikajúcej na ploche medzi sklami je prenikanie vzduchu do priestoru, ktorý by mal byť nepriepustný. Spôsobujú to rôzne štrbiny alebo praskliny na skle, ktoré vznikajú hlavne mechanickými poškodeniami.

Riešenie – Ak sú okná poškodené vplyvom mechanického opotrebovania, skôr či neskôr vás čaká výmena. V prípade, že ste si istí ich poškodeným stavom už pri kúpe, odporúčame okná ihneď reklamovať.

Zdroj: www.thebco.com 


Orosovanie vonkajšej časti okien 

 

Príčina – Za zrážajúcimi sa kvapkami rosy na vonkajších stranách okien väčšinou stojí príliš vysoká vlhkosť v miestnosti. Tá sa zvykne zvyšovať hlavne v zle vetraných izbách, v ktorých sa udržiava vlhký vzduch nielen na oknách, ale aj na murive.

Riešenie – Nie je to len pravidelné vetranie, ktoré rieši problémy s vonkajším rosením okien. Vlhkosť totiž stúpa nad optimálnu mieru okolo 40 % aj z dôvodu varenia, prania či častého užívania kúpeľne, takže prevenciou bude napríklad kúpa digestora a sušičky bielizne.

Zdroj: www.cottagelife.com 


Rosenie skla z vnútornej strany 

 

Príčina – Kým rosenie vonkajšej strany okien býva skôr kozmetickou chybou, pri vnútornom orosovaní môže skončiť šírením plesní. Vzniká buď spomínaným vplyvom vlhkosti, alebo ide o zlé tesnenie okenného rámu.

Riešenie – Kým v niektorých prípadoch postačí znížiť vlhkosť v domácnosti, pri iných môže byť nutná reklamácia. Okná vám síce nevymenia, no ak je príčinou nekvalitné tesnenie, malo by sa pristúpiť k čo najskoršej náprave.

Zdroj: www.greenbuildingadvisor.com 


Vlhkosť, mechanické poškodenia či zlé tesnenie skiel alebo rámov, to všetko spôsobuje časté orosovanie okien v rôznych podobách. Viaceré prípady kondenzácie sú neškodné, no niektoré sa môžu postarať o škody na majetku aj zdraví. Práve preto sa odporúča kupovať okná, ktoré spĺňajú normy, a to od renomovaných a spoľahlivých firiem s dobrými referenciami.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.eieihome.com, www.thebco.com, www.cottagelife.com, www.greenbuildingadvisor.com