Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Opera v Sydney oslavuje 60. narodeniny

Napísal Róbert Bosák, 02.03.2019

Pamätá si takmer celú polovicu 20. storočia a dodnes sa jej darí prekračovať hranice architektúry. Svojím ikonickým vzhľadom fascinuje, priťahuje a zároveň provokuje. Reč je o jednom zo súčasných divov sveta, ktorý začal písať svoj príbeh presne pred 60 rokmi.

Zdroj: www.operasydneyhouse.com 


Darmo budeme kdekoľvek na planéte hľadať známejšiu budovu opery. Tá zo Sydney si totiž získala srdcia architektov, filmárov, maliarov, turistov a v neposlednom rade tiež milovníkov kultúry. Tí k nej s úžasom vzhliadajú viac ako 40 rokov, no jej príbeh je ešte dlhší. Svoju prvú kapitolu napísal už 2. marca 1959.

Zdroj: www.wikipedia.org 


60 rokov od položenia základného kameňa

 

Začalo to nevinne, podobne ako vo väčšine príbehov o stavebných veľdielach. Najprv prišlo k nápadu vybudovať pekné, priestranné a moderné sídlo opery. Potom prišiel na rad výber toho najlepšieho návrhu, ktorý pripadol na dielo dánskeho architekta Jorna Utzona. Následne, 2.3. 1959, bol položený základný stavebný kameň a začalo sa pracovať na najfamóznejšej stavbe v celej Austrálii.

Zdroj: www.sydney.com


K otvoreniu opery prišlo až po 14 rokoch

 

Trvalo to dlhší čas, no výsledok stál za to. Od položenia základného stavebného kameňa až po kolaudáciu a slávnostné otvorenie novej opery prešlo celých 14 rokov. Brány nového veľdiela sa prvýkrát otvorili v októbri 1973. Zaujímavosťou je, že v roku 1966 bol z realizácie projektu odvolaný spomínaný architekt, čo nakoniec ovplyvnilo výsledný vzhľad interiéru. Ten ale má čo ponúknuť aj tak, takže nečakaná zmena počas výstavby určite nič nepokazila.

Zdroj: www.operasydneyhouse.com 


Sydney Opera House môže hrdo oslavovať dnešné narodeniny. Dlhé roky je symbolom rozkvetu architektúry a zároveň domovom unikátneho kultúrneho stánku, ktorý ročne navštívia státisíce ľudí z celého sveta. Nie náhodou, veď toto veľdielo je nielen zapísané v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, ale aj označované ako jeden zo súčasných divov sveta.

Zdroj: www.operasydneyhouse.com 


Text: Róbert Bosák

Foto: www.timeout.com, www.operasydneyhouse.com, www.wikipedia.org, www.sydney.com