Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Omán postaví obriu botanickú záhradu pre ohrozené druhy

Napísal Róbert Bosák, 09.12.2018

Botanická záhrada, aká sa len tak nevidí. Presne taká má byť Oman Botanic Garden, ktorá nebude len jednou z najväčších vo svojom regióne. Zaujať má bohatou zbierkou druhov, vzdelávacími možnosťami aj ochranou ohrozených rastlín.

Zdroj: www.archdaily.com 


Máloktoré projekty botanických záhrad si získajú celosvetovú pozornosť hneď po predstavení prvých vizualizácií. V prípade Oman Botanic Garden sa to podarilo nadmieru, čo potvrdilo viacero rešpektovaných kritikov. Celý projekt sa totiž ukázal vo viacerých svetlých stránkach, ktorými si zaslúžene získal štatút jednej z najlepších botanických záhrad na svete.

Zdroj: www.arup.com 


Najväčšia v Arabskom svete

 

Aj keď ázijské či dokonca svetové prvenstvo si Oman Botanic Garden nezíska, v Arabskom svete sa stane jednoznačnou jednotkou. S celkovou rozlohou 420 ha pôjde vôbec o najväčší areál botanickej záhrady v regióne. Jeho domovom sa stane lokalita na kraji ománskeho mesta Maskat, položeného hneď pod vrcholmi neďalekého pohoria Al Hajar.

Zdroj: www.arup.com  


Expozície ohrozených druhov

 

K hlavným cieľom projektu je vtiahnuť širokú verejnosť do problematiky ohrozených druhov rastlín a ukázať jej, o čo planéta ich úbytkom prichádza. Predstavitelia záhrady na to využijú viacero samostatných budov, v ktorých sa vysadí živá vegetácia pozostávajúca z niekoľkých desiatok druhov, vrátane tých ohrozených, ktoré sú bežnou súčasťou biodiverzity v okolitom prostredí.

Zdroj: www.commercialinteriordesign.com 


Viacúčelová botanická záhrada

 

Ako sme uviedli vyššie, nová botanická záhrada neponúkne len prehliadku vybraných druhov rastlinstva. Jej prevádzkovanie sa má starať aj o náučnú, resp. vzdelávaciu funkciu. Tú zaistia moderné edukačné strediská, nadštandardne zariadené výskumné centrum a konferenčné sály. Mladí botanici si zas môžu vziať inšpiráciu v niekoľkých krytých záhradách, ktoré ponúknu podmienky totožné s tými vo voľnej prírode.

Zdroj: www.inhabitat.com 


Kým projekt a jeho detaily sú podrobne známe, o termíne výstavby a následnej kolaudácii sa zatiaľ nehovorí. Realizácia megalomanského diela za stovky miliónov dolárov si vyžaduje čas a nadpriemerné úsilie, takže v najbližšej budúcnosti hotové určite nebude. Myšlienka ochrany ohrozeného rastlinstva a osveta pre túto tému sa však môže šíriť aj pred začiatkom výstavby.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: insideecology.com, www.archdaily.com, www.arup.com, www.commercialinteriordesign.com, www.inhabitat.com