Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Olympijský štadión „Vtáčie hniezdo“ v Pekingu

Napísal Róbert Bosák, 07.02.2022

Zimné olympijské hry 2022 sú v plnom prúde. Oficiálne otvorené boli počas piatkového slávnostného ceremoniálu. Ten sa uskutočnil v priestoroch štadióna, ktorý je známy ako „Vtáčieho hniezda“.

 

Pekinský národný štadión, ako znie oficiálny názov arény nazývanej „Vtáčie hniezdo“, nie je na olympijskej mape nováčikom. Otvárací ceremoniál olympijských hier si prvýkrát odbil už pred 14 rokmi pri príležitosti LOH 2008. Tentoraz sa stal dejiskom ZOH 2022, čo z neho urobilo prvý štadión na svete, ktorý hostil letnú aj zimnú olympiádu.

Zdroj: re-thinkingfuture.com

 

Konštrukciu tvoria prepletené oceľové pásy

 

Megalomanský štadión s kapacitou pre 80 000 divákov nezískal prívlastok „Vtáčie hniezdo“ náhodou. Nezvyčajné pomenovanie sa mu ušlo kvôli unikátnemu dizajnu. Pod ten sa podpísal švajčiarsky ateliér Herzog & de Meuron, ktorý v roku 2002 predstavil návrh unikátnej arény s konštrukciou tvorenou popreplietanými oceľovými pásmi. Ich celková dĺžka dosahuje viac ako 30 km, vďaka čomu sa podarilo dosiahnuť efekt imitujúci vzhľad vtáčieho hniezda.

Zdroj: needpix.com

 

Náklady na výstavbu dosiahli 500 mil. USD

 

Nielen dizajn a konštrukcia, ale aj celkové vybavenie radí unikátny štadión medzi najlepšie arény svojho druhu na svete. Jeho výstavba trvala celých 52 mesiacov, čo sa podpísalo aj na celkových finančných nákladoch. Investícia do realizácie športového stánku, ktorého najvyšší bod dosahuje 68,5 m, sa vyšplhala na 500 mil. USD. Cenu výrazne zvýšil výber materiálov a technológií, ktoré robia čínsky štadión odolný aj voči silnejším zemetraseniam.

Zdroj: olympics.com

 

Pekinský národný štadión bude „v akcii“ aj na konci ZOH 2022. Podobne ako počas letnej olympiády pred 14 rokmi, aj teraz sa na ňom uskutoční záverečný ceremoniál. Po ňom bude opäť slúžiť ďalším športovým podujatiam, napríklad atletickým súťažiam. S tými má štadión bohaté skúsenosti. Vroku 2015 sa tu uskutočnili Majstrovstvá sveta v atletike.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: re-thinkingfuture.com, needpix.com, olympics.com