Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Odvčera sú žiadosti o hypotéku posudzované opäť prísnejšie

Napísal Róbert Bosák, 02.10.2018

Na trhu s hypotekárnymi úvermi sa opäť pritvrdzuje. Opatrenia NBS, ktoré vstúpili 1. júla do platnosti, totiž odvčera umožnia bankám urobiť pri schvaľovaní hypoték o niečo menej výnimiek ako v predošlých 3 mesiacoch.

 

Počet žiadateľov, ktorí nespĺňajú podmienky bánk pri vybavovaní hypoték, bude zrejme opäť vyšší, aj keď možno len o pár percent. Včerajší deň je totiž v súvislosti s júlovými zmenami na trhu s úvermi ďalším prelomovým míľnikom. Žiadostí, pri ktorých môžu banky prižmúriť oko a prekročiť stanovené júlové limity, totiž musí byť o 5 % menej.

Zdroj: www.euro.cz


Júlové novinky v poskytovaní hypoték:

 

Pomer LTV nad 80 % len u 35 % žiadostíNielenže od júla nemohli žiadatelia financovať bývanie pomocou úveru len do 90 % hodnoty z celkovej obstarávacej ceny nehnuteľnosti, banky výrazne obmedzili aj úvery s pomerom LTV nad 80 %. Tých mohlo byť v 3. kvartáli len 35 %, čo bol však iba začiatok znižovania tohto čísla.  

 

Nový limit DTI sa mohol prekročiť len v 20 % prípadov – Druhou citeľnou zmenou bolo zavedenie celkom nového limitu DTI s koeficientom 8, ktorý povoľoval bankám schváliť hypotéku iba tým žiadateľom, ktorých pomer celkovej zadlženosti nepresiahol 8-násobok ročného príjmu, s výnimkou 20 % žiadostí, ktoré tento limit prekročiť mohli.  

 

Aké zmeny začali platiť od 1. októbra: 


Maximálny podiel výnimiek, ktoré môžu prekročiť pomer LTV nad 80 %

od 1. júla 2018

35 %

od 1. októbra 2018

30 %

 

Maximálny podiel výnimiek, ktoré môžu prekročiť pomer DTI nad 8

od 1. júla 2018

20 %

od 1. októbra 2018

15 %

Zdroj: www.saga.co.uk


Včerajšie znižovanie výnimiek pri schvaľovaní hypoték nie je poslednou úpravou, ktorá čaká na žiadateľov o hypotéku. Podiel týchto výnimiek pri pomere LTV aj pri limite DTI sa totiž bude znižovať o ďalších 5 % už na začiatku roka 2019. Ani to ale nebude poslednou úpravou a 1. júla 2019 príde ďalší 5 % pokles.  

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.oakemortgage.ca, www.euro.cz, www.saga.co.uk