Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Oddnes čaká poskytovane úverov na bývanie niekoľko zmien

Napísal Róbert Bosák, 21.03.2016

Od dnešného dňa nebude situácia okolo financovania bývania úvermi taká ako doteraz. Do platnosti totiž vstupuje novela zákona o úveroch na bývanie, ktorá zmení niektoré podmienky spojené so schvaľovaním týchto produktov.

 

Žiadateľov oslovujúcich banky za účelom získania nejakého úveru na bývanie čaká oddnes pár noviniek, ktoré sa prejavia zmenami v procese schválenia. Tie najzásadnejšie kritériá sa síce nijako nemenia, no schválené úpravy dokážu ovplyvniť postup vybavovania financií dosť veľkou mierou. Poďme sa teda pozrieť na hlavné opatrenia, ktoré dnešným dňom definitívne zmenia slovenský trh s úvermi na bývanie.

 

Jednotné pravidlá pre úvery zabezpečené nehnuteľnosťou

 

Účinnosť schválenej novely má pôsobiť na všetky typy úverov, ktoré sa poskytujú na základe zabezpečenia nehnuteľnosťou. Počnúc dnešným dňom sa tak nespoliehajte na výber produktu, ktorý sa od tých ostatných líši vo viacerých kritériách. Pravidlá sa zjednocujú pre všetky úvery určené na financovanie bývania vrátane tých hypotekárnych.

 

Maximálny poplatok za predčasné splatenie môže byť 1%

 

Najväčšie očakávania sa spájajú s novým limitom pre poplatok za predčasné splatenie. Ten je podľa obsahu novely nastavený najviac na 1%, takže oddnes vám banka nemôže prikázať zaplatiť viac. S touto úpravou však súvisia predpovede, podľa ktorých nastane nová vlna refinancovania a trh s úvermi na bývanie ovládne masívny záujem o získanie výhodnejšej hypotéky v nejakej konkurenčnej banke. 

 

Provízie sprostredkovateľov už nebudú tajomstvom

 

Doposiaľ sme nemali veľa informácií o výške provízií pre sprostredkovateľov, no po novom sa všetko mení a žiadatelia majú právo spoznať hodnotu tohto príjmu vrátane spôsobu jeho výpočtu. Táto novinka je však ako jediná zo zmien pre klientov zbytočná, pretože pri získaní úveru to nemá vplyv na výšku splátky ani iné finančné záležitosti.

 

Zavádza sa povinná informovanosť klientov

 

Zvýšenie informovanosti žiadateľov možno považovať za správny krok, aj keď viaceré banky ho vnímajú ako prekážku rýchlej a efektívnej práce. Ich povinnosťou totiž bude pripraviť pre klienta 10-stranový dokument, v ktorom budú podrobne vysvetlené podmienky úveru. To má súvis s vydaním špeciálneho formuláru ESIS, čo spadá do obsahu novej európskej smernice o úveroch. Nezabúdajme ani na nutnosť vysvetliť každú reklamu obsahujúcu nejaký číselný údaj spojený s produktom na ukážkovom príklade.

 

Prísnejší meter na žiadateľov

 

Schválené zmeny môžu vzbudzovať dojem, že zákon je príliš ústretový voči žiadateľom. Tí sa však budú musieť vysporiadať s prísnejším posudzovaním žiadostí a banky si musia dať viac záležať na ich preverení. Len ťažko môžete očakávať, že odteraz získate hypotéku bez dobrej bonity alebo vám naďalej umožnia refinancovanie bez potvrdenia o príjme.

 

Ak premýšľate nad financovaním bývania prostredníctvom úveru z banky, zabudnite na staré podmienky a pripravte sa na viacero zmien. Veríme, že tieto informácie vám pomôžu lepšie sa oboznámiť s každou novinkou a vďaka nim sa na požiadanie o úver dokonale pripravíte.  Zatiaľ môžeme spoločne sledovať, čo prinesie novela v praxi a ako na ňu budú po prvých dňoch jej účinnosti reagovať poskytovatelia aj žiadatelia.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : banky.sk