Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Od 1. januára si za energie priplatíme

Napísal Róbert Bosák, 05.12.2018

Potvrdené, teraz už definitívne. Od 1. januára budeme za energie platiť o niečo viac ako počas tohto roka. Zdražovanie sa týka všetkých energií vrátane vody a stočného.    

 

O novoročnom zvyšovaní cien energií sa hovorilo dlhšie. Opakované predpovede sa nakoniec aj splnili a po včerajších vyhláseniach predstaviteľov Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sú oficiálne potvrdené. Od 1. januára 2019 si tak slovenské domácnosti priplatia za všetky energie od plynu a elektriny až po vodu a teplo.

 

Priemerný medziročný rast cien energií od januára:


Elektrina

+ 5,66 %

Plyn

+ 5,67 %

Teplo

+ 4,70 %

Voda

+ 1,70 %

Zdroj: www.tasr.sk

 

Odhadovaný mesačný nárast výdavkov na energie:


Elektrina

+ 0,7 až 2 €

Plyn

+ od 0,9 €

Teplo

+ cca 1,85 €

Voda

+ od 0,30 €

Zdroj: www.tasr.sk

 

Za zdražovaním sú vraj ceny na svetových trhoch

 

Nebyť regulácie zo strany ÚRSO, zdražovanie by mohlo byť ešte vyššie, aspoň tak to tvrdí vedenie úradu. Rast, ktorý prišiel po niekoľkoročnej pauze, totiž vyplýva z cenového vývoja komodít na svetových trhoch. Tie dosahovali značný nárast, napríklad pri plyne a elektrine až o viac ako 20 %, čo údajne muselo viesť k zvyšovaniu koncových cien pre domácnosti.

 

Výška nárastu cien vyplývajúca z podmienok ÚRSO nemusí byť konečná. Ide len o hornú hranicu, ktorú musia dodávatelia energií rešpektovať, čo však neznamená, že ceny nemôžu vzrásť o pár desatín percenta menej. To už záleží na samotných dodávateľoch a ich prístupe k odberateľom.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk

Foto: www.energie-portal.sk