Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Obnovená synagóga v Trenčíne bude slúžiť ako kultúrne centrum

Napísal Róbert Bosák, 08.09.2022

Viaceré slovenské synagógy si našli uplatnenie ako sídla kultúrnych stredísk. Podobný osud čaká aj synagógu v Trenčíne. Cenná pamiatka bude po ukončení rekonštrukčných prác slúžiť ako moderné kultúrne centrum.

 

Trenčianska synagóga patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky svojho druhu v strednej Európe. Neologická stavba začala písať svoje dejiny v roku 1913. Ako židovská modlitebňa slúžila len do 2. svetovej vojny, počas ktorej bola vyrabovaná. Do života ju nevrátili ani renovačné práce v 70.-80. rokoch minulého storočia. Podariť sa to má po aktuálne prebiehajúcej obnove, ktorá synagógu navrhnutú našim rodákom Richardom Scheibnerom premení na kultúrne centrum.

Zdroj: miribord.com

 

Expozícia aj koncertný priestor

 

Synagóga na Štúrovom námestí patrí medzi väčšie, čo umožní využiť jej vynovené priestory na organizovanie menších podujatí. Milovníci kultúry (nielen) z Trenčína a jeho okolia budú môcť do kultúrneho centra chodiť na koncerty, výstavy alebo literárne besedy. Časť interiéru poslúži ako expozičný priestor zameraný na prezentovanie dejín Židov žijúcich na strednom Považí. V zadnej časti objektu bude menší priestor vyhradený na modlitby členov židovskej náboženskej obce.

Zdroj: visit.trencin.sk

 

Návrat k pôvodnému vzhľadu

 

Cieľom rekonštrukcie nie je iba vznik nového kultúrneho centra. Židovská náboženská obec v Trenčíne, ktorá je iniciátorom projektu, chce obnovou cennej pamiatky vrátiť synagógu do pôvodného vzhľadu. Ten bol z veľkej časti zakrytý pri rekonštrukcii v 2. polovici predošlého storočia. Všetky pristavané a zamurované časti, ktoré nie sú pôvodné, sa v rámci rozbehnutej 1. etapy rekonštrukcie odstránia.

Zdroj: visit.trencin.sk

 

Po odstránení častí, ktoré zakryli pôvodný vzhľad stavby, sa pristúpi k ďalšej fáze obnovy. Tá bude zameraná na renováciu vnútorných priestorov, v ktorých sa zriadia toalety, osadia nové podlahy a nainštaluje kúrenie. Súčasťou obnovy budú aj reštaurátorské práce a vymaľovanie stien. Realizácia potrvá niekoľko mesiacov. Ak sa všetky práce stihnú v plánovanom termíne, nové kultúrne centrum bude sprístupnené na jar 2024.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: TASR – tasr.sk

Zdroj foto: miribord.com, visit.trencin.sk