Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Obmedzenia NBS zvýšili rast objemu úverov na bývanie dvojciferným tempom

Napísal Róbert Bosák, 11.08.2018

Trh s úvermi na bývanie opäť zaznamenal dobré čísla. Po tom, čo sa priemerná úroková sadzba hypoték v máji dostala na historické minimum, nám štatistiky za jún potvrdzujú ďalší skvelý výsledok. Tentoraz ide o rast objemu úverov, ktorý dosiahol až dvojcifernú hodnotu.

 

Júnové štatistiky hodnotiace situáciu na trhu s úvermi, ktoré pred pár dňami zverejnila NBS, síce nepriniesli žiadny rekord, no poukázali na zvýšený dopyt po úveroch na bývanie. Tomu sa podarilo zaznamenať ďalší výrazný rast, ktorý v medziročných porovnaniach patrí vôbec k najvyšším za niekoľko posledných kvartálov.

 

Slováci si v júni požičali 26,22 mld. €

 

26,22 miliárd, presne toľko dosiahol podľa najnovších štatistík NBS júnový objem všetkých schválených úverov na bývanie. V celkovom medziročnom hodnotení ide o 12,2 % rast, ktorý je jedným z najvyšších za posledné mesiace. Podstatne viac je to aj v porovnaní s predošlými mesiacmi, počas ktorých sa objem týchto úverov len občas dostal nad 20, resp. 25 miliárd eur.

 

Najväčší objem úverov poskytla SLSP

 

Najväčšiu porciu schválených úverov si uchmatla SLSP, ktorá je v tomto rebríčku tradičným lídrom. Jej podiel dosahuje až 27,59 %, čo je pre zvyšných 16 bánk poskytujúcich úvery na bývanie riadnou fackou, snáď s výnimkou VÚB, ktorej sa podarilo vybaviť 21,61 % všetkých úverov schválených v júni. To, že tieto banky získali takmer polovičný podiel, len potvrdzuje oprávnenosť opakovaných víťazstiev v hodnoteniach bánk s najlepšími úvermi.  

 

Rast zaznamenali aj stavebné sporiteľne

 

Jún prial aj stavebným sporiteľniam, ktoré po opakovanom poklese celkového objemu úverov zaznamenali vytúžený rast. Ten síce v medziročnom porovnaní vyskočil „len“ na 4 %, čo činí 2,35 mld. €, no pre vedenie každej z 3 stavebných sporiteľní na našom trhu by to mohla byť aspoň malá iskra nádeje. Obzvlášť pre Prvú stavebnú sporiteľňu, ktorá s 82,98 % podielom ovládla júnové dianie na trhu.  

 

Za výraznejším rastom objemu úverov na bývanie je pravdepodobne zavádzanie opatrení zo strany NBS. Tie začali platiť od 1. júla, takže mnohí žiadatelia chceli stihnúť získať úver pred týmto dátumom. V spojení so zlacňovaním hypoték, ku ktorému niektoré banky pristúpili ešte v jari, to vyvrcholilo vyššími číslami, ktoré už tento rok práve kvôli zmenám na trhu s úvermi zrejme prekonané nebudú.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.sita.sk

Foto: www.totalmortage.com