Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem úverov na bývanie opäť rástol, prekročil už 29 mld. €

Napísal Róbert Bosák, 04.09.2019

Dopyt po úveroch na bývanie dosahuje naďalej vysoké čísla. V júli opäť o niečo vzrástol a podľa najnovších štatistík Národnej banky Slovenska (NBS) dosiahol viac ako 29 mld. €.  

 

Banky mali plné ruky práce aj počas leta. Potvrdzujú to aj najnovšie výsledky objemu úverov na bývanie za mesiac júl, ktoré podľa údajov NBS priniesli ďalší rast. Žiadatelia si totiž v júli požičali až 29,1 mld. €, čo prinieslo rast v medziročnom aj medzimesačnom porovnaní.

 

Rast objemu úverov na bývanie (júl 2019):

 

Medziročne: + 2,3 mld. €

Medzimesačne: + 272,8 mil. €

 

Objem zvýšili hlavne letné hypokampane

 

Značný podiel na vyššom júlovom objeme poskytnutých úverov na bývanie majú práve letné hypokampane. Niektoré banky v rámci nich pristúpili k zníženiu úrokov, pričom u vybraných poskytovateľov sa prime rate sadzby prvýkrát dostali pod hranicu 1 %. Žiadatelia tak využili nižšie úroky a relatívne stále dobré podmienky na získanie hypotéky, čo viedlo k okamžitému nárastu celkového mesačného objemu.

 

Darilo sa aj úverom zo stavebných sporiteľní

 

O nič horšie sa na začiatku 2. polroka nevodilo ani stavebným sporiteľniam. Aj tie si zapísali  jeden z najlepších tohtoročných výsledkov. Ich celkový júlový objem aj vrátane poskytnutých medziúverov dosiahol 2,4 mld. €, čo im podobne ako pri úveroch na bývanie z bánk prinieslo medziročný aj medzimesačný rast. 

 

Rast úverov a medziúverov zo stavebných sporiteľní (júl 2019):

 

Medziročne: + 39,8 mil. €

Medzimesačne: + necelých 8 mil. €

 

Pod rastúci objem úverov sa najviac podpísali tradiční lídri rebríčkov bánk, resp. stavebných sporiteľní s najvyšším podielom poskytnutých úverov. V prípade úverov z bánk si prvenstvo s podielom 26,14 % udržala Slovenská sporiteľňa.  Pri stavebných sporiteľniach potvrdila svoju dominanciu Prvá stavebná sporiteľňa, ktorá v júli poskytla až 82,28 % zo všetkých  stavebných úverov a medziúverov.  

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com