Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem hypoték v ČR opäť klesol pod 20 mld. Kč

Napísal Róbert Bosák, 15.08.2022

Mesačný objem hypoték poskytnutých českými bankami sa dlho nad hranicou 20 mld. Kč neudržal. Po májovom medzimesačnom raste zaznamenal ďalší tohtoročný prepad a na konci 1. polroka sa dostal na jednu z najnižších úrovní za posledné roky. 

 

Pokles objemu hypoték v ČR sprevádza vývoj na hypotekárnom trhu už od začiatku roka. Za celý 1. polrok sa však jeho hodnota dostala pod hranicu 20 mld. Kč iba dvakrát. Podľa údajov ČBA Hypomonitoru bol prvý prepad pod uvedenú hranicu zaznamenaný v apríli 2022, kedy objem hypoték v ČR dosiahol najnižší výsledok za posledné 2 roky. V máji opäť poskočil nad 20 mld. Kč, no na tejto úrovni sa udržal iba mesiac.

 

Objem hypoték sa v júni znížil na 19,3 mld. Kč

 

Júnový medzimesačný pokles bol v porovnaní s tým aprílovým oveľa miernejší. České banky poskytli v 6. mesiaci roka hypotekárne úvery s celkovým mesačným objemom 19,3 mld. Kč, čo bolo zhruba o 8 % menej ako v máji. V medziročnom porovnaní bol pokles omnoho vyšší. Objem hypoték poskytnutých v júni tohto roka sa oproti júnu 2021 znížil až o 65 %.

Zdroj: pixabay.com

 

Vývoj objemu hypoték v ČR  (2. kvartál 2022):

 

Apríl

Máj 

Jún

17,5 mld. Kč

20,9 mld. Kč

19,3 mld. Kč

Zdroj: Fincentrum Hypoindex – hypoindex.cz

 

Objem hypoték znižuje rast úrokových sadzieb

 

Pokles objemu hypoték v ČR súvisí so zdražovaním hypotekárnych úverov. Ešte na začiatku roka, kedy bola priemerná úroková sadzba na úrovni okolo 2-3 %, dosahoval objem hypoték viac ako 30 mld. Kč. S postupným zvyšovaním úrokov zapríčineným opakovaným zvýšením základnej úrokovej sadzby zo strany ČNB klesol až pod 20 mld. Kč. Väčšina českých bánk poskytovala v mesiacoch jún a júl hypotéky s úrokmi od 4 do 7 %, čo je viac ako 2-násobok výšky úrokov v rovnakom období minulého roka.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Fincentrum Hypoindex – hypoindex.cz, ČBA Hypomonitor – cbaonline.cz

Zdroj foto: pixabay.com