Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem hypoték klesol, medziročne je stále vyšší

Napísal Róbert Bosák, 09.07.2020

Úvery na bývanie si udržiavajú dlhodobý rastúci trend. Hypotéky však k nemu počas 2. štvrťroka veľmi neprispeli. Ich celkový mesačný objem totiž klesol aj v apríli, aj v máji. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však naďalej dosahuje vyššie hodnoty.

Zdroj: www.pixabay.com


Ďalší mesačný pokles objemu schválených hypoték vyplýva z nedávno zverejnených štatistík Národnej banky Slovenska (NBS). Tá po najnovšom priniesla čísla za mesiac máj, ktoré sú v porovnaní s predošlými mesiacmi opäť o niečo nižšie. Pokles ale nebol veľmi vysoký, takže celkový objem sa stále drží na lepšej úrovni ako pred rokom.

Zdroj: www.pixabay.com 


Objem hypoték dosiahol 884 mil. €

 

Podľa čísel NBS bolo Slovákom v máji prostredníctvom hypoúverov schválených 884 mil. €. Konečný výsledok je o 73 mil. € nižší ako v apríli, kedy sa tento objem vyšplhal na 957 mil. €. V obidvoch prípadoch ide o podstatne nižšie čísla ako tie z úvodného štvrťroka. Od januára do marca bol totiž objem hypoték nepretržite nad miliardovou hranicou. 

 

Medziročný nárast na úrovni 16 %

 

Májové výsledky znamenajú pokles len v porovnaní s jednotlivými predošlými mesiacmi za tento rok. Medziročné porovnanie prinieslo ďalšie plusové čísla, ktoré potvrdzujú, že v roku 2020 sa hypotékam darí nadmieru. Celkový medziročný nárast za piaty mesiac dosiahol až 16 %. Z hľadiska výšky objemu hypoték sa zároveň jedná o najsilnejší máj za posledné 4 roky.

 

Priemerná úroková sadzba bez zmeny

 

Kým objem hypoték aj jeho medziročný vývoj priniesli zmenu, ukazovateľ výšky priemernej úrokovej sadzby ostal rovnaký ako v apríli. Vtedy sa priemerná sadzba dostala na úroveň 1,09 %. Rovnakú hodnotu dosahovala aj v máji, a to napriek zmenám v úrokových sadzobníkoch niektorých bánk.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com