Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objednané stavebné práce si poistite písomnou zmluvou

Napísal Róbert Bosák, 29.10.2014

Pokročilejšie stavebné a rekonštrukčné práce si väčšina z nás objednáva u stavebnej firmy, ktorej činnosť sa špecializuje práve na tento účel. Mnohí však neriešia zmluvu uzatvorenú v písomnej forme, ktorá je nástrojom domáhania sa nápravy v prípade neplnenia podmienok.

Zdroj: www.vsestav-stavby.cz


Základom spolupráce medzi Vami ako objednávateľom a firmy ako zhotoviteľom diela je vzájomná dohoda, ktorá presne určí jej konkrétne podmienky. Aj keď je dôvera medzi oboma stranami veľkým prínosom pre správny priebeh realizácie, bez správne spísanej zmluvy o dielo nebudete mať žiadnu záruku, že všetko dopadne podľa dohody. Práve preto odporúčajú právnici, znalci, makléri a aj samé stavebné firmy, aby sa pri každom objednávaní stavebnej firmy podpísala prehľadná zmluva o dielo.

Zdroj: www.webpravo.eu 


Jednoduchá „poistka“ voči neserióznosti

 

Ak dáte celú objednávku prác a ich priebeh priamo na papier, vytvoríte si efektívnu poistku proti možným porušeniam dohody. Zmluvy sú ochrannou formou akejkoľvek spolupráce, takže ani výstavba a rekonštrukcia by nemala byť výnimkou. Uzatvoriť ju môžete podľa Obchodného alebo podľa Občianskeho zákonníka. Pre stavebníkov pripravujúcich zmluvu svojpomocne sa odporúča využiť druhý spôsob, nakoľko Občiansky zákonník prináša komplexné legislatívne znenie a myslí aj na podmienky, na ktoré zvyknú objednávatelia zabúdať.

 

Zmluvu treba spracovať prehľadne a hlavne podrobne, nech sú podmienky jasne definované. Právoplatná sa stáva podpisom oboch zmluvných strán a všetko čo je v nej zahrnuté, je oficiálne platné, takže nezabúdajte na konkrétne určenie cien, termínov, záruky  a samozrejme aj prípadných sankcií či náhrady škody. Vytvorenie tohto dokumentu je úplne jednoduchý krok, ktorý nezaberie veľa času, nestojí peniaze (maximálne zaplatíte za prípadné overenie u notára) a netreba na neho ani skúsenosti či prílišné poznatky stavebnej oblasti.

Zdroj: www.webpravo.eu


Ideálne znenie zmluvy obsahuje :


Objednávateľ a zhotoviteľ – Hneď v úvode zmluvy sa zaznamenávajú zmluvné strany, teda objednávateľ (stavebník) a zhotoviteľ (realizátor diela). Nezabudnite na meno, respektíve názov, adresu, firemné údaje (IČO,DIČ, zápis v registri) a bankové spojenie (ak sa peniaze uhrádzajú prevodom).


Určenie diela – V zmluve nesmie chýbať o aké dielo sa jedná a potrebný je jeho detailný opis. Za dielo sa považuje zhotovenie, montáž alebo údržba, oprava či úprava stavby alebo jej časti. Stručne povedané, objednáte si firmu na konkrétnu prácu (napr. maľovanie, zatepľovanie) a oni Vám zhotovia dielo. Dôležité je, aby táto stavba alebo jej časť nespadala pod kúpnu zmluvu.

 

Termíny – Presná lehota určená na zhotovenie diela a takisto aj dátum, kedy sa má odovzdať je pilierom každej zmluvy. Definovanie bodu, ktorým je dielo ukončené môžete použiť tiež. Medzi termíny treba zahrnúť aj úhradu odmeny, poprípade zálohy.

 

Cena – Presné znenie ceny, jej tvorbu a spôsob platby je potrebné zaznačiť preto, aby nedochádzalo k nedorozumeniam. Súčasťou zmluvy má byť samozrejme aj záloha s percentuálnou alebo nominálnou hodnotou. Doplnenie bodu, že výška ceny je nemenná sa hodí takisto.


Záruka – Podľa Občianskeho zákonníka je záruka na dielo stanovená na 3 roky, takže ak nebude zmluva hovoriť inak, platí táto lehota. V prípade Zmluvy podľa Obchodného zákonníka je potrebné zaznačiť presnú dobu záruky.

 

Sankcie a náhrada škody – Presný spôsob penalizovania za neplnenie zmluvy slúži ako poistka proti meškaniu, zle odvádzanej práci alebo porušovaniu dohody. Na základe toho môžu vzniknúť škody, ktoré bude treba nahradiť, takže spôsob a výška ich náhrady má svoje miesto v dokumente.

 

Príloha – Prílohy sú pravidelnou súčasťou zmlúv a ich obsah sa skladá z opísania priebehu prác, informáciách o použitých materiáloch aj cenách za materiály. Takisto sem môžete zakomponovať rôzne dodatky k zmluve.

Zdroj: www.freelancing.sk 


Zmluva o dielo nie len jednostranným nástrojom, ktorý by bol nejakou garanciou pre objednávateľov zákazky. Aj stavebná firma alebo partia živnostníkov môže pracovať omnoho pokojnejšie, pokiaľ je dohoda podchytená písomne a takisto nehrozia zo strany zákazníka žiadne problémy spojené napríklad s neochotou zaplatiť riadne a včasne odmenu za vykonané práce. Uzatváranie takejto zmluvy sa teda stáva vhodnou formou zaručenia seriózneho plnenia dohody pre obe strany.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : vsestav-stavby.cz, webpravo.eu, freelancing.sk