Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Obec Zavar ide s pomocou obyvateľov zriadiť Dom tradícií

Napísal Róbert Bosák, 23.04.2021

Malé expozície so zbierkou tradičných ľudových exponátov sa stávajú bežnou súčasťou slovenských obcí. Ďalšou dedinkou, ktorá sa bude môcť pochváliť kultúrnym objektom tohto typu, bude Zavar.

Zdroj: www.zavar.sk 


Náhľad do histórie obce Zavar prostredníctvom prehliadky tradičných dobových predmetov má už čoskoro ponúknuť miestny Dom tradícií. Ten bude plniť funkciu výstavnej expozície, ktorá priblíži návštevníkom niekdajší život v dedinke v Trnavskom kraji. K tomu vždy patrila spolupráca a vzájomná výpomoc, ktorá by mala zohrať hlavnú úlohu aj pri zariaďovaní tohto domu.

Zdroj: www.zavar.sk 


Obec vyzýva na venovanie dobových predmetov

 

Obyvatelia Zavaru môžu pridať ruku k dielu darovaním starých dobových predmetov. Tie sa stanú súčasťou vystavovanej historickej zbierky venovanej miestnym tradíciám. Do zbierky je možné venovať zachovalú keramiku, kroje, obrazy, historický nábytok či náčinie, ktoré sa v minulosti využívalo pri remeslách alebo pri poľnohospodárskej činnosti.

 

Priestor pre významných rodákov z obce Zavar

 

V rámci Domu tradícií sa vytvorí aj priestor na prezentáciu života a tvorby najvýznamnejších rodákov. Pamätnú izbu tu bude mať známy hudobný skladateľ Gejza Dusík. Jeho dcéra má obci poskytnúť rôzne predmety súvisiace s jeho životom a prácou. Okrem tejto osobnosti sa pamätná izba venuje aj kňazovi a národnému buditeľovi Jozefovi Karolovi Viktorinovi.

 

Dom tradícií poslúži aj ako centrum pre krúžky

 

Zriadením expozícií sa funkcia nového Domu tradícií nekončí. Okrem výstavy má poslúžiť aj ako miesto, kde sa budú môcť praktizovať rôzne tvorivé aktivity. Obec chce spolu s miestnou základnou školou využívať priestory aj na činnosť krúžkov. Priamo v Dome tradícií by sa tak malo modelovať, vyšívať či vyrábať čipky. Postupne sa môže začať využívať aj záhrada pri dome, ktorá by poslúžila na organizáciu menších kultúrnych podujatí.  

 

Po zozbieraní tradičných dobových predmetov a úpravách rodinného domu, ktorý poslúži ako sídlo Domu tradícií, sa môže prejsť k otvoreniu expozície. Pokiaľ sa stihnú všetky plánované práce načas, udiať by sa tak malo v septembri tohto roka.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.tasr.sk, www.zavar.sk

Zdroj foto: www.zavar.sk