Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

O stav elektroinštalácie sa treba starať

Napísal Róbert Bosák, 03.04.2015

Zanedbávanie dobrého kvalitatívneho stavu elektroinštalácie nie je dobrý nápad. Takýto ľahostajný prístup sa môže postupom času vypomstiť a odraziť rôznymi ujmami na majetku alebo zdraví obyvateľov. 

Zdroj: www.botes.sk


Úloha elektroinštalácie v domácnosti je každému známa. Vieme, že nám slúži ako ucelený technologický mechanizmus umožňujúci využívať v domácnosti elektrickú energiu. Horšie to už je s poznatkami o udržiavaní jej bezchybného stavu, vďaka ktorým dokážeme zachovávať plnohodnotné fungovanie celého elektroinštalačného systému. Aj preto sme sa rozhodli priniesť základné informácie o zodpovednom prístupe k tomuto domácemu pomocníkovi.

Zdroj: www.nesbau.sk


Základom je pravidelná kontrola


Prvým krokom k fungujúcej elektroinštalácií je starať sa o jej stav hneď od začiatku, pokiaľ pracuje bez porúch. Dôležité je vykonať pravidelné obhliadky a elektrické skúšky, vďaka ktorým sa daný majiteľ nehnuteľnosti oboznámi s aktuálnym stavom systému a podľa výsledkov kontroly bude vedieť, na čom presne je. Odporúčanie osloviť revízneho technika a dať si vykonať kontrolu aspoň raz za 10 rokov prináša aj európska smernica, podľa ktorej je to správna cesta k bezpečnosti a zachovávaniu kvalitatívnej úrovne. 


Kontrola a opravy v elektroinštaláciách


Pri priebehu revízie sa príslušný technik orientuje na hĺbkové meranie kvality inštalácie. Na ochrannom vodiči sa premerajú impedancie, na základe ktorých sa zistia presné hodnoty. Podľa nich sa dá určiť aktuálny stav, ktorý veľa napovie aj o možných poruchách a ich „intenzite.“ Vďaka takémuto priebehu revízie môže zodpovedná osoba navrhnúť potrebné kroky k náprave stavu.

Zdroj: www.energodomceky.sk 


Najčastejšie nápravy v elektroinštalačných systémoch:

–        čistia sa vnútorné rozvádzače

–        doťahujú sa prúdové spoje

–        vymieňajú sa vyhriate svorky v rozvodových skriniach

–        znižuje sa fázové napätie


Dôkladný prístup aj v spoločných priestoroch

Elektroinštalácia sa nachádza v každej časti nehnuteľnosti, takže nemali by sme sa jej venovať len v samotných príbytkoch. Pozornosť a dôkladný prístup si zaslúži aj v spoločných priestoroch, čo sa týka najmä bytových domov a administratívnych budov. Podobne ako v obytných objektoch treba vykonávať pravidelné prehliadky a riešiť prípadné poruchy aj tu. V konečnom dôsledku to má význam aj pre samotné domácnosti, pretože obytné interiéry sú v týchto budovách so spoločnými priestormi úzko prepojené. To znamená, že napríklad porucha v pivnici môže ovplyvniť aj elektriku v byte a to isté platí aj naopak.

Zdroj: www.el-po.sk


Príkladov poškodenia elektroinštalácie je viac ako dosť a mnohé z nich mali až deštruktívne následky. Vo viacerých prípadoch bolo hlavnou príčinou práve zanedbanie prevencie a opráv v častiach elektroinštalácie, takže treba si dať záležať a nezopakovať rovnakú chybu. Vždy je lepšia prevencia, ktorá nestojí veľa peňazí ani námahy ako následné riešenie problémových situácií. Nech nám elektrina slúži k spokojnému bývaniu a nie nám bývanie ničí.


Text : Róbert Bosák

Foto : botes.sk, nesbau.sk, energodomceky.sk, el-po.sk