Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový Zéland vyvíja systém na bezdrôtový prenos elektriny

Napísal Róbert Bosák, 24.08.2020

Vízie o bezdrôtovom prenášaní elektriny sú opäť o krok bližšie k naplneniu. Na Novom Zélande totiž vyvíjajú nový systém schopný zaistiť výmenu energie medzi elektrickými stĺpmi aj bez ich káblového spojenia.

Zdroj: emrod.energy

 

Na realizácii nápadu, ktorého výsledkom má byť vôbec prvý komerčný systém bezdrôtového prenosu elektriny, pracujú spoločnosti EmrodPowerco. Výsledkom ich spolupráce má byť postupné budovanie siete bezdrôtových stĺpov, ktorá by mohla priniesť elektrinu aj na miesta, kde sa klasická káblová sieť nevybudovala. Zároveň môže poslúžiť ako jej doplnok v prípade výpadkov či opráv.

Zdroj: offgridenergyindependence.com


Ako má bezdrôtový prenos fungovať:

 

- bezdrôtové stĺpy sa osadia na miestach, odkiaľ budú vzájomne viditeľné

- vďaka viditeľnosti druhého zariadenia dokáže to prvé preniesť elektrinu

- každý jeden stĺp bude využívať špeciálnu vysielaciu aj prijímaciu anténu

- práve prijímacia anténa bude premieňať mikrovlnnú energiu na elektrickú 

- systém výroby a prenosu elektriny bude prebiehať na báze rádiových vĺn

- technológia bude schopná prenosu aj v daždi, mraze alebo silnom vetre

 

Kde sa majú bezdrôtové stĺpy využiť:

 

- v zložitých terénoch, kde nie je vhodné budovať káblové siete

- na najodľahlejších miestach s minimálnou hustotou zaľudnenia

- v mestách ako doplnok alebo dočasná náhrada káblovej siete

 

Prvý prototyp zariadenia je na svete

 

Schopnosti bezdrôtových elektrických stĺpov má potvrdiť séria pripravovaných testov. Tie by mali prebehnúť do niekoľkých mesiacov. Čaká sa len na dokončenie druhého prototypu, ktorý vyrába spoločnosť Powerco. Ten prvý z dielne Emrodu je už hotový a oficiálne pripravený na testovanie. To má prebehnúť najprv vo vedeckých laboratóriách a následne aj v teréne, kde sa reálne otestujú skutočné schopnosti týchto zariadení.

 

V prípade úspešných testov a uchytenia bezdrôtových zariadení to ich uvedeným využitím neskončí. Vedenie novozélandských firiem už avizovalo plán zvyšovania výkonu systému, ktorý by postupne mohol byť inštalovaný v mestách ako plnohodnotná sieť schopná nahradiť tú káblovú.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: emrod.energy, offgridenergyindependence.com