Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový zákon si posvieti na bezpečnosť detských ihrísk

Napísal Róbert Bosák, 19.12.2019

1. januára nadobudne účinnosť viacero zákonov, resp. ich noviel. Patrí k nim aj zákon o základných požiadavkách na bezpečnosť detského ihriska, ktorý by mal dohliadať na dodržiavanie bezpečnostných kritérií vedúcich k zníženiu rizík úrazov detí počas hrania na ihrisku. 

 

Aj obyčajné detské ihrisko môže byť nebezpečné miesto, na ktorom sa dá prísť k úrazu. Podľa niektorých zákonodarcov sa tomu môže predchádzať práve vďaka spomínanému zákonu. Ten si má posvietiť na vyše tisícku verejne prevádzkovaných detských ihrísk po celom Slovensku. Chýbať medzi nimi nebudú ani tie, ktoré patria k ubytovacím a gastronomickým zariadeniam.

Zdroj: www.central-park.bg


Ihriská čaká bezpečnostná previerka

 

Práve ihriská inštalované pri hoteloch a reštauráciách sú často zdrojom úrazov detí. Majitelia totiž nakúpia hojdačky a preliezačky v predajniach so záhradným sortimentom, a potom ich poskladajú, aby vzniklo multifunkčné ihrisko. Podľa schváleného zákona však takéto plochy neprejdú bezpečnostnými previerkami. V rámci tých sa vykonajú kontroly ihrísk, ktorou však povinnosti majiteľov súvisiace s dodržiavaním zásad bezpečnosti nekončia.

Zdroj: craiglotter.co.za


Čo čaká majiteľov ihrísk po novom:

 

- absolvovanie vstupnej bezpečnostnej kontroly

- vedenie evidencie všetkých úrazov na ihrisku

- podrobenie sa ďalším kontrolám v budúcnosti

- povinnosť sprístupniť evidenciu kontrolórom

- ihrisko musí byť na viditeľnom mieste označené názvom, adresou a údajmi o vlastníkovi

Zdroj: sowingseedstx.com


Ktoré detské ihriská splnia kritériá

 

Okrem povinností vlastníkov detských ihrísk sa v zákone uvádzajú aj konkrétne bezpečnostné požiadavky, na základe ktorých ihrisko dokáže prejsť previerkou, resp. dodatočnou kontrolou. Konkrétne požiadavky sa týkajú napr. výberu vhodného povrchu daného ihriska či správneho rozmiestnenia jednotlivých hracích prvkov, resp. zariadení. Prípadné nesplnenie stanovených požiadaviek vrátane nesplnenia uvedených povinností je podľa zákona dostatočným dôvodom na uzavretie ihriska a uloženie pokuty vo výške niekoľkých stoviek až tisícok eur.

Zdroj: fabplaygrounds.com


Zvýšený dôraz na bezpečnosť nemusí zabrániť občasným nehodám, no vzhľadom na ďalšie opatrenia vyplývajúce zo zákona by ich mal výrazne obmedziť. Pomôcť by malo aj zvýšenie počtu kontrol, ktoré by malo každoročne absolvovať až 95 % verejných detských ihrísk od tých pri hoteloch a reštauráciách až po tie v školách a na obecných verejných priestranstvách.

 

Ďalšie informácie o zákone a jeho znení nájdete na www.epi.sk alebo www.slov-lex.sk.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: vssr.sk, epi.sk, slov-lex.sk

Zdroj foto: kidventure.com, www.central-park.bg, craiglotter.co.za, sowingseedstx.com, fabplaygrounds.com