Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový strop NBS by vlani stopol hypotéku štvrtine žiadateľov

Napísal Róbert Bosák, 11.05.2018

Avizované zavedenie stropu pre celkovú zadlženosť, ktorý má platiť od 1. júla, vyvoláva stále viac otáznikov. Ten hlavný sa spája so skupinou klientov, ktorí sa preň nedostanú k hypotéke a podľa viacerých prieskumov môžu tvoriť až štvrtinu všetkých žiadateľov.

 

Hodnotenia budúceho vývoja na základe predošlých výsledkov sú vždy len odhadmi, ktoré sa môžu aj nemusia naplniť. Platí to aj pri hľadaní odpovede na to, či júlové zavádzanie nového limitu obmedzí dostupnosť úverov na bývanie pre štvrtinu klientov. V prípade minuloročného vstupu 8-násobného stropu do platnosti by totiž žiadosť neschválili práve takémuto počtu.

Zdroj: www.pixabay.com 


24 % žiadateľov dlžilo nad očakávaný DTI

 

Debt to income (DTI), ako finančná terminológia označuje pomer dlhu k príjmu, nadobudne platnosť už 1. júla. Jeho hodnota bude dosahovať rovných 8, čo v praxi znamená, že klienti si nebudú môcť vziať úver vyšší ako 8-násobok svojho ročného príjmu. To bude pre viacerých zrejme definitívnou stopkou, čo načrtli aj štatistiky od júla do decembra minulého roka, podľa ktorých prekročilo hranicu DTI s hodnotou 8 až 24 % všetkých žiadateľov.

 

Banky navrhovali zaviesť 10-násobný strop

 

Rozhodnutie zaviesť limit na úrovni 8-násobku sa nerodilo ľahko. Banky sa snažili presadiť 10-násobok, ktorý by údajne nemal až taký výrazný dopad na značnú časť žiadateľov. Podľa spomínaných štatistík tvoril vlaňajší podiel úverov schválených klientom s dlhom nad touto hranicou 8 %, no práve to sa zdalo NBS ako slabá páka na zastavenie rýchleho zadlžovania národa.

 

Limit má zastaviť rýchlo rastúcu zadlženosť

 

Kým banky sa obávajú prísneho limitu a s ním poklesu objemu poskytnutých úverov, NBS v ňom vidí šancu na zastavenie rýchlo rastúcej zadlženosti. Tá sa za posledné roky vyšplhala k najvyšším v celej EÚ, pod čo sa podpísali práve rekordne lacné úvery. Podľa štatistík NBS však rastú aj ďalšie ukazovatele, ktoré len potvrdzujú, že naše domácnosti splácajú veľa a ich záväzky trvajú stále dlhšie.

Zdroj: www.flickr.com 


Aký vplyv na vývoj zadlženosti bude mať nový limit DTI doplnený ďalšími opatreniami, to ukáže druhý polrok. Snaha NBS je jasná, no otázne je, či reálne aj prinesie nejaké výsledky. Tie by nemali byť len v záujme centrálnej banky, ale aj ostatných bánk a hlavne žiadateľov, pretože prehnaná zadlženosť ohrozuje ich rozpočet a zároveň ekonomické zdravie krajiny.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroje: www.nbs.sk, www.sita.sk

Foto: www.rent.com.au, www.pixabay.com, www.flickr.com