Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový pražský park dokáže čistiť ovzdušie

Napísal Róbert Bosák, 25.09.2020

Praha sa už dávnejšie pustila do revitalizácie viacerých verejných priestranstiev. Tej sa konečne dočkal aj Husův park, ktorého vynovená podoba už pár dní zdobí mestskú časť Praha-Čakovice. Zrenovovaný park však tejto lokalite nepriniesol iba estetické oživenie.

 

Aj keď skrášlenie prostredia bolo jedným z hlavných cieľov obnovy uvedeného parku, okrem príťažlivého vzhľadu vzbudzuje pozornosť aj ďalšími benefitmi. Medzi tie hlavné patrí nová stena schopná priaznivo vplývať na kvalitu životného prostredia. Pri realizácii sa totiž použila osvedčená metóda účinná v boji proti znečisťovaniu ovzdušia.

Zdroj: land05.cz 


Stena schopná rozkladať emisie

 

Reliéfna tehlová stena, ktorá sa stala neodmysliteľnou súčasťou parku, plní niekoľko úloh naraz. Architekti z ateliéru Land05 sa však pri jej návrhu primárne zamerali na schopnosť rozkladať emisie. Na to bolo nutné použiť špeciálny nanonáter, v ktorého zložení nechýbajú prvky podporujúce likvidáciu smogu, emisií či iných škodlivých látok.

Zdroj: land05.cz 


Ako „protiemisná“ stena funguje:

 

- rozkladanie škodlivín prebieha na báze fotokatalýzy

- kľúčovým prvkom procesu je nanonáter na stene

- jeho zloženie obsahuje množstvo oxidu titaničitého

- na oxid titaničitý sa následne naviaže UV žiarenie

- spolu dokážu pohltiť a hneď rozložiť škodlivé látky

- na ploche 1 m² rozložia až 1 kilogram emisií ročne

Zdroj: land05.cz 


Husův park vo vynovenej podobe:

  

- okrem tehlovej steny pribudlo v parku mnoho živej zelene

- časť novej vegetácie v parku tvorí okrasný jabloňový sad

- jablone sú vysadené na počesť Jána Husa hneď za jeho sochou

- pod spomínanou čistiacou stenou vznikol menší vodný prvok

- prostredie oživuje aj promenáda lemovaná záhonmi trvaliek

- o posedenie sa postarajú čierne sediská v tvare bumerangov

Zdroj: land05.cz 


Husův park nie je jediné verejné priestranstvo v českej metropole s priaznivým dopadom na životné prostredie. V rámci postupnej revitalizácie jednotlivých lokalít tu nájdeme niekoľko verejných zón s podobnými „eko“ prvkami. Ďalšie majú postupne pribúdať, či už v podobe parkov, zastávok MHD alebo budov.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: land05.cz

Zdroj foto: land05.cz