Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nový mobilný robot zvládne viaceré stavebné práce

Napísal Róbert Bosák, 30.04.2021

Využívanie robotických zariadení na stavbách nie je žiadnou novinkou. Mnohé z nich už dokážu vykonávať viaceré stavebné práce rovnako dobre ako človek. Príkladom je nový mobilný robot od istého rakúskeho startupu.

 

Multifunkčné robotické zariadenie známe ako Baubot je vôbec jedným z najnovších modelov svojho druhu, aké boli v poslednom období predstavené. Za jeho vývojom je rakúsky startup Printstones, ktorý sa postupne začína dostávať medzi lídrov na miestnom trhu s robotickými technológiami. Účasť medzi najlepšími zrejme potvrdí aj vďaka najnovšiemu vynálezu.

Baubot, Zdroj: www.printstones.eu 


Multifunkčný mobilný robot na stavbu

 

Rakúsky startup sa primárne zameriava na stavebné práce vykonávané pomocou 3D tlače, pri ktorých pomáhajú práve robotické zariadenia. Schopnosťou zvládať jednotlivé úkony spojené s 3D tlačou disponuje aj Baubot. Tým sa však škála jeho schopností zďaleka nekončí. Okrem účasti pri 3D tlači zvládne aj ďalšie práce od vŕtania alebo frézovania cez kladenie tehál až po kompletné maľovanie stien. Vďaka svojej multifunkčnosti tak značne prispeje k automatizácii jednotlivých stavebných procesov, ktoré budú vyžadovať nižšie náklady.

Baubot, Zdroj: www.printstones.eu


Ako nový Baubot funguje a čo dokáže?

 

- robot na elektrický pohon sa pohybuje na terénnych pásoch

- pri pohybe je ovládaný smartfónom alebo naprogramovaním

- maximálna rýchlosť pri presune dosahuje 3,2 km za hodinu

- vďaka terénnym pásom bez problémov zdoláva aj schodiská

- na chrbte má úložný priestor na prenos materiálu do 500 kg

- prácu vykonáva vďaka robotickému ramenu s dosahom 1 m

- pri práci zaznamenáva aktuálny stav a informuje o ňom ľudí

- prevádzková doba 100 % nabitej batérie je približne 8 hodín

Baubot, Zdroj: www.printstones.eu 


Vyššia bezpečnosť práce na stavenisku

 

Vývojári si nedali záležať iba na multifunkčnosti a mobilite šikovného zariadenia. Vzhľadom na jeho všestranné schopnosti museli dbať aj o bezpečnosť práce na stavenisku. Baubota tak vybavili súpravou integrovaných kamier, pomocou ktorých vyhodnocuje každý pohyb, čím sa bez problémov vyhýba nárazom. Súčasťou modelu je aj výkonné osvetlenie, ktoré mu umožní pracovať v noci bez toho, aby prišlo k nejakej kolízii.

Baubot, Zdroj: www.printstones.eu 


Rakúska spoločnosť Printstones zatiaľ vyvinula iba jeden prototyp, ktorý je aktuálne v štádiu testovania. Prvé testy ukázali, že robot plní najvyššie nároky na prácu, mobilitu aj bezpečnosť na stavbe. Už v blízkej budúcnosti by tak mohlo prísť k jeho sériovej výrobe a využívaniu na mnohých staveniskách.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.baubot.com

Zdroj foto: www.printstones.eu